Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona preparant una de les dosis de la vacuna d'AstraZeneca amb un vial a les mans

Corbella, sobre els trombes de la vacuna d'AstraZeneca: «No sabem explicar-ho»

El periodista especialitzat en ciència i salut assegura que la trombosi venosa al cervell «és extremadament infreqüent»

Una persona preparant una de les dosis de la vacuna d'AstraZeneca amb un vial a les mans
La vacuna d'AstraZeneca està en el punt de mira per haver provocat trombes en alguns pacients que l'han rebuda. | Cedida

Diversos països europeus han suspès de manera preventiva l'administració de la vacuna d'AstraZeneca per l'aparició de trombes en alguns pacients que han rebut el vaccí. Tot això, malgrat que l'Agència Europea del Medicament (EMA) insisteix que la vacuna és segura i que els beneficis superen els possibles riscos derivats de la immunització. Sobre la qüestió, s'ha pronunciat el periodista de 'La Vanguardia' especialitzat en ciència i salut, Josep Corbella, que ha explicat que els trombes que s'han detectat en persones vacunades amb AstraZeneca són de dos tipus.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El primer és una trombosi venosa profunda, que pot acabar provocant una embòlia pulmonar. Segons Corbella, entrevistat al programa 'Versió RAC 1', «no és un problema freqüent, però cada dia se’n veuen als grans hospitals». El periodista ha explicat que «en la població en general hi ha 1-2 casos cada 1.000 persones i any. Amb sis milions de persones vacunades a la UE en dues setmanes esperaries tenir entre 240 i 480 casos. I se n’han registrat una trentena». Amb aquestes xifres, Corbella diu que «la vacuna no provoca un increment del risc».

Trombosi venosa al cervell

El que ha provocat preocupació i l'aturada de la vacunació és un tipus de trombosi venosa al cervell, que segons Corbella «és extremadament infreqüent». En la població vacunada, la incidència detectada d'aquest problema seria superior a la incidència habitual en la població general. El periodista ha assegurat que «és un coàgul de sang a les venes de dins del crani. Pot causar problemes greus si no es tracta amb certa urgència».

En total, a Europa se n'han detectat 14 casos, una xifra que segons Corbella «és aproximadament d'un cas per milió de persones després de dos mesos vacunant, una mica superior a la població en general».

Encara sense respostes

Enric Corbella ha explicat que cal esperar els resultats de la investigació de l'EMA, alhora que ha assegurat que «el gran repte és distingir causalitat de casualitat». El periodista ha dit que «tenim tendència a pensar que, si una cosa passa després d’una altra, la segona és conseqüència de la primera». En aquest sentit, ha afegit que encara no hi ha respostes sobre per què el vaccí d'AstraZeneca podria causar aquests trombes.

«Ningú sap explicar per quin mecanisme la vacuna podria causar una trombosi que afecti el cervell. No ho esperàvem ni sabem explicar-ho», ha dit.