Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la façana de l'Agència Tributària

Hisenda avisa de noves inspeccions sorpresa a Espanya

El govern espanyol repartirà un fons de 7.000 milions d'euros a totes les comunitats autònomes per pal·liar les conseqüències de la Covid-19

Imatge de la façana de l'Agència Tributària
Hisenda avisa de noves inspeccions sorpresa a Espanya | Twitter

El sector empresarial espanyol ha estat colpejat per la pandèmia de la Covid-19 i, per tant, l'Executiu central té pendent oferir una sèrie d'ajudes que oscil·laran entre els 3.000 i 200.000 euros. Ara bé, per poder accedir a aquestes subvencions caldrà justificar les despeses a través de proveïdors, nòmines, subministraments o altres factures derivades de l'activitat productiva.

A més, els beneficiaris hauran d'acreditar una caiguda en la facturació del 30% respecte a l'any anterior, i pertànyer a un dels sectors afectats per les restriccions de la Covid. Aquesta subvenció prové d'un lot de 7.000 milions d'euros que seran transferits a les diferents demarcacions territorials.

El termini perquè el govern espanyol posi en marxa la mesura i que els afectats rebin la transferència al seu compte bancari s'establirà en un període de 40 dies. Des del moment de la verificació governamental, les comunitats seran les encarregades d'ingressar el capital. S'estima que aquest procés podria tenir una periodicitat de mes i mig, de manera que els resultats es començarien a veure a partir del mes de maig.

Les diferents quantitats de retribució i inspeccions sorpresa

Segons el grup al qual es pertany, es pot percebre una quantitat monetària o una altra; per exemple, aquells que tributen per mòduls percebran una quantitat fixa de 3.000 euros. D'altra banda, depenent de les condicions de cada cas, l'ajuda pot oscil·lar entre els 4.000 i els 200.000 euros segons la caiguda dels ingressos.

Des de l'Agència Tributària es posaran a disposició dels territoris les eines necessàries per determinar si el declarat per la bonificació és mereixedor d'aquesta ajuda. A més, el govern espanyol també preveu que Hisenda sigui l'encarregada d'investigar quin ús es fa dels ajuts sol·licitats. Així doncs, el propòsit dels ajuts és que serveixin per reduir deutes i pagar despeses fixes, com subministraments o lloguers.

El govern espanyol pretén que el capital sigui destinat a empreses que ho necessiten de veritat, amb objectius definits i ajudes selectives. La creació d'una estructura que permeti controlar a l'Agència Tributària quin ús es fa d'aquests fons, ha precisat l'endarreriment i ha afectat directament a la seva distribució.

Tributació i activitat

A l'hora de declarar la renda o l'Impost sobre Societats, aquest tipus de subvencions tendeixen a definir-se com a ingrés per activitat econòmica o guany patrimonial. En aquest cas poden arribar a ocupar fins al 56% de l'IRPF i oscil·lar entre el 25% i 20% en l'Impost sobre Societats, tot això dependrà de les necessitats de cada empresa.

Des de diferents organitzacions empresarials s'ha demanat a l'executiu que aquestes ajudes no comprometin cap aranzel. Tot i això, Hisenda ha preservat els diferents impostos que categoritzen a l'aplicació d'aquestes bonificacions.

Els ajuts es concediran fins a finals de l'any 2021 i, per tant, les empreses estaran obligades a mantenir la seva activitat fins al 2022. També s'exigirà que no hi hagi un augment de sou per part dels directius, la prohibició de distribuir dividends o el cessament de l'activitat en paradisos fiscals. Finalment, Hisenda ha augmentat fins a quatre mesos el període per poder endarrerir el pagament dels deutes tributaris sense interessos de demora.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]