Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general del monument franquista de l'Ebre a Tortosa

Corembe lamenta que s'hagi anunciat la data per retirar el monument franquista de Tortosa

El col·lectiu estudiarà si emprèn noves accions legals per aturar la retirada del monòlit

El Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l'Ebre de Tortosa (Corembe) ha lamentat aquest diumenge que el Govern hagi establert el 18 de juliol com la data per iniciar el desmuntatge del monument franquista. L'entitat tornar a reclamar que es reinterpreti el monòlit, tal com va demanar la ciutadania en la consulta popular celebrada el 28 de maig del 2016. «Iniciar unes obres en diumenge no és una actuació normal d'una administració, sinó que és més un  xou d'autobombo per tots els seus seguidors», ha afirmat el seu portaveu, Joan Otero. El col·lectiu ja ha presentat recursos per frenar la retirada i indica que podrien emprendre noves accions, ara que ja hi ha la data fixada per començar els treballs.

A l'abril, Corembe va recórrer la licitació i la llicència d'obres per retirar el monument franquista. D'una banda, va presentar un recurs contenciós administratiu al jutjat de Barcelona amb l'argument que la Generalitat no té competències perquè no pot acreditar que en sigui titular. El recurs també qüestionava que l'empresa pública CIRE, del Departament de Justícia, sigui l'òrgan competent per licitar i adjudicar els treballs de retirada del monòlit. D'altra banda, Corembe també va presentar un recurs a la resolució de la junta de govern de l'Ajuntament de Tortosa que va atorgar la llicència d'obres.

Segons la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, les accions administratives i judicials impulsades per Corembe no prosperaran, perquè diu, s'han fet tots els passos segons la legalitat. «Que un pugui dir que no prosperaran fa una mica de temor, vull entendre que hi ha una independència de tot; ara que hi ha la data començarem la corrida de bous», ha defensat Otero. El portaveu considera que és una anomalia democràtica que no es respecti el mandat de la consulta popular, que va ser favorable a mantenir el monument. «L'anomalia democràtica és no fer cas al poble, hem de reinterpretar-lo i fer-ne un lloc de pau i reconciliació i no anar a grans xous amb grues, Tortosa es mereix alguna cosa més», ha dit.

Otero ha assenyalat que el monument «ja no és franquista sinó d'etapa franquista», ja que s'han extret tots els elements relacionats amb la dictadura, com les plaques commemoratives. «L'àliga que es veu no és l'àliga romana o feixista, que està dempeus i significant el poder terrenal, de l'emperador; en canvi, la del monument està volant», ha argumentat. Segons ell, es tracta d'un «monument espiritualitzat» que no té cap element de guerra. «Un cop extrets els elements —franquistesno fa mal a ningú, a qui li faci mal és que possiblement té una mica la ment tancada», ha afegit.

A banda, des de l'entitat demanen la creació d'una comissió d'experts per avaluar possibles propostes per reinterpretar el monòlit. «Està al carrer principal de Tortosa, on s'està restaurant la façana de la catedral, amb les dues façanes fluvials, podria ser un atractiu turístic de categoria, internacional; Si es reinterpretés seríem un model de societat», ha opinat.