«S'ha acabat la pandèmia». És el missatge de Preben Aavitsland, cap d'infeccions de l'Institut Noruec de Salut Pública. El seu triomfalisme ve amb dades sòlides, que mostren el descens en picat dels ingressos hospitalaris al seu país.
Det var den pandemien pic.twitter.com/qEKNaubgkr
— Preben Aavitsland (@Prebens) June 6, 2021
Tot i que els governs intenten mantenir un discurs de prudència, la sensació general és que la pandèmia s'ha acabat. Això no implica que el coronavirus hagi desaparegut. Però sí que podrem conviure amb el virus sense sobresalts.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
«Podem començar a preparar-nos per a una vida en la qual el coronavirus ocuparà molt poc espai en les nostres vides», diu el metge noruec. Això és compatible amb la seva idea que «l'erradicació no és actualment un objectiu raonable per al món».
Aavitsland coincideix amb la principal teoria de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), segons la qual en el futur hi haurà brots aïllats. Assegura que «caldran diversos anys perquè això no acaba fins que no acabi per a tots».
Espanya: prudència i desescalada
El metge noruec és el primer que exposa d'una manera tan eloqüent el que molts altres pensen. Que el coronavirus no ha desaparegut, però sí la pandèmia tal com l'hem viscut l'últim any. I això obre un escenari totalment diferent.
A Espanya, el govern manté aquesta prudència instal·lada a la majoria dels governs europeus. Però alhora, fa passos cada vegada més decidits cap a la recuperació de la normalitat. Per exemple, l'obertura del turisme i la fi de la mascareta seran la prova de foc.
La desescalada a Espanya ha començat amb alguns repunts que obliguen el govern espanyol a prendre's les coses amb calma. Però el cansament de la societat i la necessitat de recuperar l'economia fan de contrapès. I la normalitat torna a poc a poc, però sense fre.
La majoria creu que tornarà a la vida d'abans
La societat comparteix en certa manera aquesta prudència. Un 55% dels espanyols critiquen el govern i les comunitats per no haver pres prou mesures per frenar els contagis. Així ho reflecteix l'últim sondeig del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).
Però l'enquesta reflecteix una altra realitat. El 61% dels espanyols creuen que podran tornar a fer vida normal un cop que s'arribi a la immunitat de grup. I és que la majoria confia que tot tornarà a ser igual que el 2019.
Segons l'estadística, al 41% dels espanyols els segueix preocupant molt la situació del coronavirus a Espanya. I un 15% creu que la seva vida i els seus hàbits no tornaran a ser els mateixos després de la pandèmia.
Pedro Sánchez encara no ha pronunciat la frase «s'ha acabat la pandèmia». A Moncloa saben que aquest optimisme és normal després d'un any de confinaments i amb l'estiu per davant. També saben que després vindrà la tardor, i amb ell el risc de noves onades.
Però l'avanç de la vacunació convida a l'optimisme també de cara al futur. Amb el 70% de la població vacunada a finals d'estiu, la lògica diu que podrem recuperar la normalitat en gran manera. Llavors sí que podrà dir-se que la pandèmia ha acabat.
Les incògnites del futur
Una de les incògnites serà la pèrdua d'immunitat un any després de la vacunació. El govern també té plantejat aquest escenari. Per això compta que serà necessària una tercera dosi i prepara un calendari de revacunació.
Una altra de les incògnites serà com recuperar la normalitat a les escoles. La mascareta i la distància social seguiran estant presents, però es podrà tornar al nombre d'alumnes per classe anterior a la pandèmia. Aquest és un símptoma més de la tornada a la normalitat.
I queda per resoldre també el dubte de les mutacions. El virus segueix mutant a mesura que avança la vacunació, i aquestes noves variants viatgen per tot el món. Així que els experts adverteixen que la pandèmia no acabarà fins a aconseguir la immunitat de grup a tot el món.
Un futur sense restriccions ni limitacions
En el millor dels escenaris, amb la majoria de la població vacunada i els contagis sota control, podrem tornar a la vida normal. Això vol dir comerços i hostaleria oberts sense limitacions, oci nocturn, concerts i esdeveniments esportius.
Tanmateix, la tornada a la normalitat està més a prop. Fins ara, Pedro Sánchez només s'ha atrevit a anunciar «el principi del final». Però tot indica que estem gairebé a prop de poder tornar a escoltar la frase que tots esperem: «S'ha acabat la pandèmia».