Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una operària treballant amb el material protector creat per dos catalans amb mascareta i roba blanca

Asseguren que «si tot va bé, el coronavirus ja té data de caducitat a Espanya»

Adolfo García-Sastre, director de l'Institut de Salut Global i Patògens Emergents de l'Escola Icahn, revela el pronòstic més desitjat

Una operària treballant amb el material protector creat per dos catalans amb mascareta i roba blanca
Adolfo García-Sastre, director de l'Institut de Salut Global i Patògens Emergents de l'Escola Icahn, revela el pronòstic més desitjat | cedida

Adolfo García-Sastre, director de l'Institut de Salut Global i Patògens Emergents de l'Escola Icahn, va vaticinar a primers de març de 2020 que la pandèmia de coronavirus duraria prop d'un any, «amb vacuna o sense». A punt d'entrar a la data clau segons ell, García-Sastre està segur que el final de la pandèmia s'aproxima i ha posat una data.

En una entrevista per al digital 'Sinc', l'investigador espanyol considera que aquesta situació tan complicada no arribarà més enllà de 2021. «Si tot va bé, si hi ha bona administració de vacunes, no durarà més d'aquest any. Quan tindrem els primers resultats que s'està tornant a una normalitat? Això dependrà de la velocitat amb la qual ens puguem vacunar. Si és molt ràpid, potser a l'estiu es podrà pensar que estem en una nova normalitat», pronostica el científic espanyol.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La solució per veure el final de la pandèmia

«Si per a l'estiu només tenim un 20% de vacunats, potser encara serà d'hora. Tot dependrà de la rapidesa de les vacunes, tant a adquirir-les com a produir-les i administrar-les. L'eficàcia de les vacunes que s'han aprovat és extremadament alta, és clar que són la solució», ha sentenciat.

García-Sastre pensa que el fet de tenir les vacunes en temps rècord ha estat en part un gran treball de la cooperació científica, però apunta a un altre aspecte. «Hem tingut sort amb els resultats de les vacunes, ja que les primeres que han sortit tenien molt bons resultats», afirma, encara que també avisa que «tot i les dades positives, és veritat que encara no hem acabat amb això. El virus està tenint nivells de circulació que són dels més grans des de l'inici de la pandèmia. Existeixen variants que encara no sabem amb seguretat si canviaran l'impacte de la vacunació. Desconeixem certes coses, però no estem com al principi».

Així se sent García-Sastre després de quedar immunitzat

El científic espanyol ja ha rebut les dues dosis de la vacuna contra la Covid, de manera que ja té la immunitat. En una entrevista a l'espai 'Horizonte' amb Iker Jiménez, García-Sastre va explicar que tant a ell com a la seva esposa els van administrar la vacuna de Moderna per treballar en un hospital i fer front cada dia al coronavirus. L'investigador explica que els seus fills, en canvi, encara no han rebut la vacuna en no pertànyer als actuals grups prioritaris del pla de vacunació.

A García-Sastre li ha canviat la vida el fet de saber que està ja immunitzat i es mostra molt satisfet: «La veritat és que canvia molt com t'enfrontes a això. Sabem que ja ens podem reunir amb gent dels nostres amics que ja estan vacunats. Ens podem reunir sense tenir problemes perquè sabem que, fins i tot si ens infectem, seguirem tenint mesures per tractar de no propagar el virus i és molt difícil que tinguem la malaltia», ha confessat.

Hi ha vida més enllà de la Covid

L'investigador espanyol vol deixar clar que en el seu laboratori no només s'està treballant en la lluita contra la Covid: «Seguim treballant en la grip i en altres virus d'ARN. I per a la Covid-19 estem provant altres medicaments, no només plitidepsina. Ara volem valorar l'impacte en la resposta immunitària de les mutacions de les diferents variants; estem desenvolupant la nostra pròpia vacuna contra la Covid-19, basada en un vector de virus d'aus, que no ocasiona efectes greus en humans i que és molt més barata i fàcil de produir; també estem treballant en un sèrum per esbrinar per què hi ha respostes diferents entre pacients», conclou l'entrevista.