IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Científics espanyols fan un descobriment inesperat sobre la propagació del coronavirus

La importància dels 'supercontagiadors' obliga a una vigilància més exhaustiva en els primers moments del brot

Imatges de la nova normalitat en una ciutat d'Espanya
La nova troballa confirma la necessitat d'una major vigilància davant un nou brot | Laia Solanellas

Un grup de científics gallecs ha investigat de prop de 5.000 genomes del nou covid-19, un fet que els ha permès fer un mapa de la seva expansió arreu del món i a través del qual han arribat a una conclusió sorprenent: el cep predominant a Espanya quasi no es troba en altres països europeus i va ser propagada pels «supercontagiadors».

El projecte Gent Covid, dirigit Federico Martinón, cap de servei de pediatria de l'hospital Clínic Universitari de Santiago, al costat del genetista Antonio Salas, corrobora la importància del paper dels supercontagiadors en la propagació de virus a Espanya, és a dir, que uns pocs poden arribar a contagiar a més d'un terç de la població.

Els científics han aconseguit culminar un arbre genealògicde la SARS-CoV-2 i han descobert que el cep a Espanya, el B3a, és diferent al virus que circula a la resta d'Europa, on domina una altra varietat anomenada A2a. En canvi, la soca del «coronavirus espanyol» si es troba en països de Llatinoamèrica, el que explica que va poder arribar-hi des d'Espanya.

Gràcies a l'aïllament d'aquest cep podem conèixer ara més coses sobre la propagació del coronavirus a Espanya, com la confirmació que uns pocs van contagiar a molts. Segons els directors de l'estudi, «a l'estirar el fil ens vam adonar que aquests pocs genomes era molt compatibles amb la figura del supercontagiador».

Aquesta figura ja va prendre importància en els primers estadis de la malaltia, quan es va sospitar de l'existència de persones que per les seves característiques poden transmetre el virus amb més eficàcia. Són persones amb capacitat de suportar major càrrega viral amb símptomes lleus o, com ara es sospita, de forma asimptomàtica.

Detecció precoç i rastreig

Tot i que l'estudi apunta que aquestes persones poden tenir una predisposició genètica a la transmissió, les últimes investigacions revelen també la importància dels factors ambientals i l'entorn social, com el fet que la majoria dels focus s'han donat en persones que viatgen molt o tenen una vida social molt dinàmica.

En tot cas, els experts asseguren que tots som susceptibles de ser supercontagiadors, ja que la diferència es troba en trets molt subtils com la sudoració o les secrecions respiratòries. La importància d'aquests vectors de transmissió es troba en els primers moments del brot, quan l'expansió es multiplica de forma exponencial.

Ara, la nova troballa del brot espanyol de coronavirus i la seva particular compatibilitat amb la figura dels supercontagiadors, posa en alerta la necessitat de reforçar els sistemes de vigilància per detectar de forma precoç els primers casos, aïllar-los i rastrejar els seus contactes.


Comentaris

envia el comentari