La irrupció de la pandèmia de coronavirus ha afectat la gran majoria de països del món, però no tots s'hi han enfrontat de la mateixa manera, amb els mateixos recursos o la mateixa estratègia.
En conseqüència, les dades que es fan servir per mesurar la veritable incidència de la Covid-19 són diferents a cada país: Alguns comptabilitzen totes les morts, altres països només les que es produeixen als hospitals i d'altres només les persones que han donat positiu en una prova PCR, com a exemple.
Per aquest motiu, fer una comparativa entre les dades dels diferents països, tenint en compte que a més hi ha grans diferències econòmiques i poblacionals entre ells, fa que els països més afectats per la malaltia variïn en funció dels criteris que es fan servir per a l'estudi.
Per solucionar aquest problema, dos investigadors de la Universitat de California, Patrick Heuveline i Michael Tzen, han realitzat un estudi que permeti comparar la mortalitat de la malaltia als diferents països, i malgrat que encara no s'ha revisat ni publicat a cap revista científica, sí que apareix al repositori 'medRxiv', un portal on s'estan publicant diversos estudis que encara no han pogut ser estudiats.
Els investigadors han realitzat una comparació de diferents paràmetres entre els 14 països que acumulen el 85% de les morts per coronavirus a tot el món. Un d'aquests paràmetres és el de l'esperança de vida, on Espanya no hi surt gaire ben parada.
Espanya perd esperança de vida per les morts entre la gent gran
Segons les dades presentadores per Heuveline i Tzen, Espanya hauria perdut en aquests mesos de pandèmia 0,71 anys d'esperança de vida de cada nadó al moment de néixer, que equivaldria a uns 9 mesos de vida. És a dir, que en tres mesos de pandèmia, Espanya hauria passat de tenir una esperança de vida de 83,6 anys —les últimes dades de l'estudi són del 2015— fins a una de 82,9 anys.
L'afectació que la malaltia ha tingut especialment en persones grans, i la mort de moltes persones a les residències, hauria afectat molt aquest paràmetre, tot i que Espanya no és el país més perjudicat.
Bèlgica lideraria aquest rànquing amb una pèrdua de gairebé un any sencer d'esperança de vida, passant dels 81,7 anys als 80,7 en només dos mesos. Brasil i el Regne Unit també estarien per davant en la classificació, amb una reducció de 0,77 i 0,71 d'un any en l'esperança de vida.
Després d'Espanya hi trobaríem Suècia, Itàlia, els Estats Units, França, Països Baixos, el Canadà, Suïssa, Turquia i Alemanya, que amb una reducció del 0,11 ocupa l'última posició del llistat.