Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen de archivos de bañistas en una playa en España

Coronavirus: Els metges ja saben com serà aquest estiu i el que ve no és com pensàvem

La corba no es va aplanar sinó que va baixar ràpidament en una llarga línia d'alts i baixos que es mantindrà durant mesos

Imatge d'arxius de banyistes en una platja a Espanya
Els epidemiòlegs dibuixen l'escenari probable per a aquest estiu | Agències

La incògnita sobre com es comportaria el virus quan els casos van començar a multiplicar-se a Espanya al març va quedar resolta a l'abril i al maig: la corba va pujar a tota velocitat i no es va aplanar, sinó que va baixar de seguida en una llarga línia d'alts i baixos. Els metges tracten de desxifrar ara quin escenari ens espera aquest estiu i més enllà.

Els epidemiòlegs no donen per acabat el virus sinó que preveuen un estiu sense baixar a zero casos i amb petits brots. «El virus circula i es donen brots» diu la cap de Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de la Vall d'Hebron, a Barcelona, Magda Campins, que prefereix parlar de control més que d'epidèmia controlada.

«L'escenari més factible és que tot l'estiu seguim així, amb casos esporàdics i que sorgeixin petits brots», diu aquesta experta, i altres col·legues seus coincideixen que el virus circula però la transmissió no és generalitzada, ja sigui per la calor, perquè s'estan tallant els brots o perquè la majoria de la població adopta les precaucions necessàries.

De fet, el Ministeri de Sanitat segueix informant de més de cent diagnosticats cada dia, i això fa preveure als epidemiòlegs que no s'arribarà als zero casos. «Fins i tot hi ha grip a l'estiu, i en el cas del coronavirus no crec que desaparegui perquè hi ha poca població immunitzada», diu Campins, a l'espera de veure què passa a mesura que es recuperi tota l'activitat i s'obrin les fronteres.

Els investigadors de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge Germans Trias i Pujol creuen que «com més casos hi hagi, major risc d'un rebrot important, però també podrien baixar els casos gairebé a zero».

Arran del seu estudi sobre  l'impacte de l'epidèmia en diversos països han constatat que pocs han aconseguit baixar a zero casos, altres s'han quedat a prop, però la majoria han estabilitzat l'epidèmia amb més o menys casos, com Espanya. Com més petit és un país més fàcil resulta eliminar-la, segons la investigació, tot i que no sempre és així.

Una gran població, ciutats denses i molta mobilitat són alguns dels factors que incideixen negativament, i en una escala de risc fins a 9 situen a Espanya en un nivell 3. No obstant això, adverteixen també que països com Portugal i Suècia semblaven tenir sota control a l'epidèmia i han tingut rebrots.

Hi haurà rebrots

En el cas d'Espanya també hi haurà rebrots, com n'hi ha hagut recentment, encara que no serà com al març. Els experts adverteixen que la majoria dels focus es produeixen en llocs tancats i on la gent sol passar bona part del dia, com el treball, en comptes dels bars i les terrasses. Amb tot, no es pot abaixar la guàrdia en cap cas.

Entre els positius es troben tan ancians que viuen en residències com a joves, i ara hi ha pocs contagis entre el personal sanitari excepte el brot actiu al voltant de dos hospitals a Bilbao i a Vitòria.

Aquests són els brots que més preocupen als experts perquè són els que s'estenen més ràpidament, tot i que segueixen demanant extremar les precaucions en totes les situacions i en especial en els llocs tancats. Mentrestant, continuen investigant qüestions com la immunitat que, malgrat tot, no ens lliurarà d'una altra onada d'infeccions en uns mesos.