Fa setmanes que convivim amb el fenomen del coronavirus i hem escoltat per activa i per passiva elsconsells dels metges per no infectar ni encomanar als altres: tossir amb el colze, mantenir una distància de seguretat, rentar-se les mans amb freqüència, evitar portar les mans a la cara, desinfectar les superfícies susceptibles de tenir el virus, etc.
Però hi ha una cosa sobre la qual no es parla tan sovint i que és molt important, la nostra contínua exposició als virus. Sobre això parlen en un editorial de The New York Times el professor de química Joshua D. Rabinowitz i la professora de genètica i investigadora Caroline R. Bartman, que han revelat una cosa molt interessant: «Entrar en un edifici d'oficines en el qual algú ha tingut coronavirus no és tan perillós com estar assegut a la banda d'una persona infectada durant un viatge de tren d'una hora».
La clau està en què, segons aquesta parella de científics, els virus solen ser més perillosos en grans quantitats i tot depèn del temps d'exposició: «Les petites exposicions inicials tendeixen a provocar infeccions lleus o asimptomàtiques, mentre que les dosis més elevades poden ser letals».
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
Evitar l'eposició a altes dosis
Per evitar el contagi és important evitar l'exposició a altes dosis de coronavirus, que són més probables en les interaccions entre persones, en espais tancats i a curta distància. La dosi de virus augmenta amb el temps d'exposició, i al reduir la distància de metro vuitanta recomanada, cal reduir el temps al màxim: «A menys d'un metre vuitanta, només sis segons», diuen els experts.
La regla dels sis segons per evitar contagiar explica el risc a què s'exposen els metges i personal sanitari cada dia, però també ens recorden la importància de prendre les mesures de prevenció i higiene com portar mascareta i rentar-se les mans o mantenir la distància de seguretat recomanada pels experts.
En canvi, altres situacions de risc sembla que no ho són tant, com el contacte amb roba i envasos que han estat exposats a algú amb el virus. Encara no hi ha estudis concloents però sembla que això és menys perillós que, per exemple, coincidir durant un temps prolongat al súper o a la feina amb algú contagiat.
Una bona notícia
Els experts encara no poden treure conclusions definitives perquè es tracta d'un virus nou amb el qual no s'ha pogut experimentar en humans, però tot sembla indicar, sobretot prenent com a referència el seu parent més proper, la SARS, que les infeccions amb dosis baixes poden generar immunitat i protegir contra futurs contagis.
La dosi també és important, diuen els científics. El 2003, a Hong Kong, un pacient va contagiar a tots els inquilins del mateix edifici, però mentre que els veïns de la mateixa planta van patir símptomes més greus i la majoria van morir, els que vivien més allunyats de l'apartament on es va originar la infecció van sobreviure i van patir símptomes lleus.