Una persona desinfectant un autobus pel coronavirus

Els 6 consells bàsics que has de seguir per evitar contagiar-te del coronavirus

L'OMS aconsella seguir-los per evitar el contagi

Passen els dies i la preocupació pel coronavirus no deixa de créixer. Els morts a escala mundial superen els 2.700 i s'han detectat positius en 35 països, inclosos 9 a Espanya, 1 d'ells a Barcelona. Tot i això, des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) no han declarat l'estat de pandèmia per aquesta malaltia, encara que no descarten fer-ho pròximament

A més a més, aquest dimartsel Departament de Salut ha confirmat el primer cas a Catalunya. Es tracta d'una dona de 36 anys i de nacionalitat italiana, que resideix a Barcelona i va viatjar fa poc al nord d'Itàlia, una de les zones més afectades pel virus. 

Adopta mesures d'higiene respiratòria i personal

A més de l'ús de mascaretes, sobretot en zones on s'hagin detectat positius, recomana tapar-se la boca i el nas amb el colze flexionat o amb un mocador cada cop que esternudem o tossim. Després, cal llençar el mocador i rentar-se les mans amb alcohol o aigua i sabó

L'OMS també aconsella que ens rentem les mans amb desinfectant o aigua i sabó de manera freqüent. Aquesta senzilla acció aconsegueix mata el virus, si aquest es troba a les nostres mans. 

Mantingues la distància social

La recomanació, en aquest sentit, és mantenir-se a una distància d'1 metre de la resta de persones, especialment d'aquelles que tussin o esternudin. Es així com es pot evitar ser contagiat amb les restes del virus que pugui tenir una persona contagiada. 

Evita tocar-te els ulls, el nas i la boca

El principal focus de transmissió d'un coronavirus es troba normalment a les mans. Si ens toquem els ulls, el nas, o la boca amb les  mans contaminades  ens podem contagiar a nosaltres mateixos. 

Si tens febre, tos i problemes per respirar, truca al 112 

En cas que s'hagi viatjat a una de les zones amb persones afectades i noti aquests símptomes, cal donar avis a les autoritats sanitàries a través del telèfon d'emergència  i buscar immediatament atenció mèdica. També se sol·licita a aquelles persones que hagin estat en contacte amb algú amb els símptomes que hagin viatjat a les zones afectades. 

Pren mesures d'higiene a mercats d'animals vius o productes frescos

Recomanen rentar-se les mans amb sabó i evitar el contacte amb ulls, nas i boca després de tocar animals  o productes animals. A més, es demana evitar el contacte amb altres animals de mercats o amb residus o fluids que aquests hagin pogut deixar.

Evita menjar productes animals crus i poc cuinats

L'OMS alerta sobre la possibilitat d'una contaminació  creuada amb aliments crus per això demana que es manipuli carn, llet, peix i òrgans d'animals amb la màxima cura possible.