Un pacient sospitós d'haver-se contagiat de coronavirus arribant a un hospital de la Xina el 19 de febrer de 2020

L'OMS avisa el món d'una «potencial pandèmia» de coronavirus

El brot de Wuhan pot convertir-se aviat en un mal major

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha admès que el coronavirus té «potencial de pandèmia», tot i assegurar que és «massa aviat» per declarar aquest estat. «No estem en aquest punt encara», ha afirmat el director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Preocupants brots descontrolats 

L'organització veu «molt preocupant» l'augment sobtat de casos a Itàlia, l'Iran i Corea del Sud, però ha insistit que això no implica que el brot sigui una pandèmia. L'OMS decideix l'ús d'aquest terme en funció de l'expansió geogràfica, la severitat i l'impacte en la població arreu del món. «És un concepte que s'utilitza quan la població mundial és probable que hi estigui exposada», ha puntualitzat el director executiu de l'OMS per a emergències de salut, Michael Ryan.

«Tots els països són vulnerables»

L'OMS ha reconegut que «no entenen encara» les «dinàmiques de transmissió» del coronavirus. En aquest sentit, assenyalen com la Xina i altres països estan aconseguint «contenir» el brot, però d'altres estats tenen «dificultats» per fer-ho.

L'OMS ha assegurat que «tots els països són vulnerables» independentment de les seves condicions econòmiques. «Tots els sistemes tenen punts febles», ha avisat Ryan. Tot i això, ha assegurat que tancar fronteres no evitarà que es propagui el virus. «No crec que sigui possible evitar el contagi d'un país a un altre», ha dit.

Missatge de tranquil·litat a Catalunya

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha convocat una reunió extraordinària del Consell Interterritorial de Salut amb les autonomies dimarts a les 16.30 hores per abordar noves mesures de detecció precoç i sensibilització del coronavirus. En roda de premsa aquest dilluns, Illa ha explicat que reforçaran les mesures de sensibilitat per «ampliar informació a ports i aeroports» i per «tenir a tota la xarxa sanitària preparada per detectar, en la major brevetat, possibles casos».

El ministre de Sanitat ha descartat per ara prendre mesures més dràstiques, com mesurar la temperatura dels viatgers. Illa ha explicat que hi ha tres casos sospitosos en estudi a l'Estat i ha enviat un missatge de «confiança» en el sistema de salut.

També et pot interessar...