La difícil situació en què es troben els locals d'oci nocturn arran de la pandèmia del coronavirus es feia palesa per Sant Joan. Les limitacions imposades pel govern català, un cop finalitzat l'estat d'alarma, els portava a renunciar a obrir en una data tan assenyalada com la revetlla de Sant Joan.
El comunicat que feien públic era contundent: «sense pista de ball, amb aforament al 20%, sense solucions ni ajuts, sense futur. No podem donar-te un oci nocturn de qualitat si no et deixen gaudir». Tres setmanes després la situació, lluny de millorar, empitjora. Notícies com l'acumulació de joves al carrer Carles Buïgas de Salou han posat el focus, també, en la dificultat que tenen els locals per controlar les ganes del jovent de deixar enrere el confinament i gaudir de l'estiu.
La situació a Tarragona
Un grup d'empresaris de l'oci nocturn es va reunir, de manera telemàtica, amb l'equip de govern de Tarragona a començaments del mes de juliol. Sobre la taula, la voluntat de l'equip de govern de donar un cop de mà a un sector, un més, seriosament afectat per la pandèmia.
Es van tractar algunes alternatives que, segons les fonts consultades, «ens poden ajudar però encara estan a les beceroles». Alguns dels empresaris van traslladar el malestar perquè entenen que «patim competència deslleial per part d'algunes revetlles populars que organitzen entitats de la ciutat, com ara les colles castelleres». El sector té un present complicat i un futur immediat encara més difícil. Alguns locals dubten que puguin sobreviure més enllà del mes de setembre.
Javier Guillén, del Highland, l'històric local de la Rambla Vella, ha declarat a TarragonaDigital que «el futur es presenta complicat. Ens trobem en un entorn complicat per a treballar. Tenim clar que, fins que no hi hagi risc pels clients, no obrirem. A més a més, obrir en aquestes condicions tampoc resulta viable, financerament parlant».
Àngel Lopera, de la mítica Sala Zero, a la Part Alta, ha lamentat que «per nosaltres, la temporada alta va de març a juny i, en aquest període, hem hagut de suspendre 43 concerts programats que hem traslladat a la tardor». «Ja veurem en quines condiciones es poden recuperar» ha reblat Lopera. «En resum», ha afegit el responsable de la Zero, «estem lligats de mans i peus. En les condicions en què podem obrir, és molt complicat funcionar».
El problema a Salou
Mentrestant, la nova normalitat ha portat imatges habituals d'abans de la pandèmia a les nits estiuenques de Salou. El carrer Carles Buïgas, epicentre de la vida nocturna salouenca, ha tornat a veure's ple a vessar de multituds de joves. Les xarxes socials han anat curulles de gent ballant, sense mascareta ni distància de seguretat, a l'interior d'alguns dels locals més coneguts del municipi.
La situació, és clar, no va ser gens ben rebuda per l'opinió pública. L'Ajuntament de Salou va actuar amb contundència i va procedir a tancar els tres locals que s'havien vist al mig de la polèmica. Ara bé, un dels propietaris reaccionava amb molta celeritat i un jutjat suspenia la decisió del consistori. Aquest propietari es queixava, públicament, de «persecució» per part del consistori.
Regidors de l'oposició de Salou van posar sobre la taula, fa poques setmanes, que «les situacions que s'han donat, sabíem que s'acabarien donant. Ho vam advertir. La gent jove està a una altra cosa i seria molt difícil controlar-ho». L'equip de govern és cert que va intervenir, però ho va fer tard i amb una contundència que no ha sigut productiva, perquè els tribunals de justícia han donat la raó a un dels principals empresaris de la nit de Salou.
El model de Salou
La pandèmia ha tensat el model d'oci, i de turisme, de part de la Costa Daurada. Les imatges de joves, i no tan joves, omplint els carrers de Salou durant els mesos d'estiu, haurien de ser pràcticament impossibles en l'actual situació de pandèmia. Així doncs, l'estat d'actual de la matèria es mostra propici perquè «velles ferides», segons fonts consultades, entre l'equip de govern municipal de Salou i alguns empresaris de l'oci, surtin a la llum.
Algunes fonts consultades han apuntat a TarragonaDigital que «l'equip de govern ha sigut laxi amb el tema de les llicències. Ha permès actuar com a discoteca a locals que només tenien permís de sala de ball». Altres fonts consultades, coneixedores dels aspectes legals, han tret importància a aquest aspecte i han assegurat que «està cobert per una modificació que va fer el consistori. Els negocis demanen ampliació d'activitat i poden començar la nit actuant com a sala de ball i acabar-la com a bar».
Així mateix, aquestes fonts han volgut remarcar la importància del factor polític i del factor humà en les tenses relacions entre l'equip de govern i alguns dels principals empresaris de la nit de Salou. «Pel mig hi ha alguna denúncia per algun negoci anterior i, també, el desencís polític que pot haver patit aquest empresari, en concret, amb la figura de l'alcalde Pere Granados» han afegit fonts coneixedores de la situació. Sigui com sigui, el fet cert és que en plena temporada d'estiu, meitats de juliol, hi ha hagut problemes evidents per fer complir les mesures de seguretat sanitària a Salou.