Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ratpenat

La Covid-19 podria portar entre 40 i 70 anys entre els ratpenats

Un estudi conclou que el més probable és que hagi saltat directament dels ratpenats als humans

Ratpenat
Experts creuen que el més probable és que el coronavirus hagi saltat directament dels ratpenats a les persones | El Periódico

Gairebé vuit mesos després dels primers casos de Covid-19 detectats en humans, l'origen d'aquesta malaltia segueix sent una gran incògnita. Descobrir-lo pot ser molt important per evitar futures ones de coronavirus, i també per acabar amb totes les teories conspiranoiques que s'han escampat al llarg d'aquest temps. 

A l'inici de la pandèmia es va advertir que el coronavirus SARS-CoV-2 comparteix més del 96% del seu genoma amb un coronavirus que afecta els ratpenats. Ara, un equip internacional d'investigadors ha fet una anàlisi genealògica per descobrir realment d'on prové aquest virus. Els resultats són clars, i és que alerten que podria portar entre 40 i 70 anys en els ratpenats i que, «el més probable» és que hagi saltat directament a les persones.

Porta dècades circulant entre els ratpenats

Segons s'especifica a l'estudi publicat a la revista 'Nature Microbiology', el llinatge dels dos coronavirus es va separar fa entre 40 i 70 anys. Això significa que el SARS-CoV-2 fa bastants dècades que circula entre els ratpenats. «Això es veu clarament a les nostres anàlisis», explica un dels autors, que a més a més adverteix que «en aquest temps es poden haver diferenciat més llinatges que podrien infectar als humans i no han estat mostrejats». 

Aquests virus tenen una alta capacitat d'intercanviar material genètic entre si. És per aquest motiu que els autors de l'estudi manifesten que «serà difícil identificar virus amb el potencial de causar brots importants en humans abans que aquests emergeixin». Per tant, destaquen la necessitat de disposar d'un sistema de vigilància de malalties en humans a temps real que permeti identificar i classificar «ràpidament» aquests patògens.

Es descarta un origen artificial del virus

Els experts descarten un origen artificial del virus mitjançant manipulació genètica, ja que una operació així hagués deixat petjades inequívoques al genoma que no hi són al nou coronavirus. Un dels autors considera «improbable» també la hipòtesi de la fuga d'un laboratori: «Si el virus s'hagués escapat d'un entorn de laboratori, els primers individus afectats haurien estat els treballadors del centre i les seves famílies. No vam viure això en els 44 casos originals de finals de desembre del 2019». 

Tenint en compte les dades d'un estudi previ realitzat per la Universitat de Pennsilvània (Estats Units), l'escenari més probable que es contempla de l'origen de la Covid-19 és el d'un virus d'una població de ratpenats de Yunnan (Xina), «d'on provenen els virus amb el parentesc més pròxim al SARS-CoV-2», que va saltar directament  als humans. Els investigadors indiquen que aquest salt es podria haver produït el novembre del 2019 i no abans.