Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Camarero con mascarilla sirve unas cervezas a unas clientas en una terraza

Les 8 activitats a evitar per no provocar un rebrot

Segons dades de Sanitat, el 34% dels rebrots es produeixen en l'àmbit social i preocupen especialment els de l'oci

Cambrer amb mascareta serveix unes cerveses a unes clientes en una terrassa
Les reunions socials acumulen un gran volum dels nous contagis | EFE

Les dades no enganyen: Espanya ja és el país d'Europa amb una pitjor situació epidemiològica  des de la nova normalitat. La situació és crítica. Sanitat va anunciar ahir que ja són 412 els brots a tot el país, i que en les últimes hores es van registrar 1.229 casos confirmats i 2 morts. A més, reconeixen que hi ha alguns rebrots a punt de descontrolar-se.

Però durant la roda de premsa diària,  Fernando Simón  va donar altres dades interessants. Segons Sanitat, el 34% dels brots es produeixen en l'àmbit social: les festes familiars suposen 90 brots i 770 contagis. Només hi ha 30 brots associats a l'oci, però representen 1.000 casos.

A tot això, els experts ja no tenen cap dubte que el virus ha canviat i també la seva forma d'actuar. En la nova normalitat, la forma de contagi evoluciona, i el quadre dels rebrots permet elaborar una tipologia d'activitats de risc que està portant a una major incidència del SARS-CoV-2 en una societat a la vora de la segona onada.

1. Oci nocturn

L'última notícia preocupant arriba de València: «Joves que van anar a una discoteca on va sorgir el brot es neguen a fer-se la prova PCR». Però no és l'única. Aquestes setmanes abunden els titulars inquietants sobre brots massius iniciats en macrofestes i zones d'oci, com festes alcohòliques i discoteques.

El 10% dels brots estan relacionats amb zones d'oci. A les discoteques es generen molts casos difícils de traçar, i algunes comunitats (Catalunya, Canàries, Cantàbria i Astúries) apliquen ja restriccions d'oci per contenir els contagis.

2. Festes alcohòliques

Considerades dins de l'oci nocturn, les festes alcohòliques mereixen, però, un tracte especial perquè estan sent un dels principals focus de contagi i el més difícil de tallar. Alguns llocs, com Toledo, han establert una prohibició contundent en aquest sentit.

Les festes alcohòliques, aquestes reunions de joves al voltant de l'alcohol, són l'origen de molts rebrots que s'estan produint en diverses províncies. El mateix consum fa que es relaxin les mesures de prevenció i, a més, dificulta el rastreig posterior pel biaix de la memòria a l'hora d'informar de possibles contagis.

3. Àmbit laboral

Tot just inaugurada la nova normalitat esclatar a Aragó  un dels pitjors brots registrats fins ara a Espanya. El va seguir el de Lleida, que ha tingut en suspens a tot Catalunya durant diversos dies. Els experts alerten que el sector dels temporers és molt difícil de tractar, ja que necessiten treballar per cobrar el jornal i es neguen a fer-se les proves.

La Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària adverteix: Hi ha descrit major risc en aquells treballs on és més fàcil mantenir precaucions individuals i les persones que tenen pitjors condicions d'habitabilitat.

4. Reunions familiars

L'àmbit familiar com a focus de contagi també va estar molt present durant els primers brots després d'abandonar l'estat d'alarma, i la seva incidència no ha deixat de créixer durant la nova normalitat:  aniversaris, barbacoes, comunions, bars, terrasses...

Segons dades de Sanitat, 4 de cada 10 rebrots  a Espanya tenen el seu origen en les reunions familiars. Per això les autoritats sanitàries fan una crida a extremar la cura. És preferible evitar aquest tipus de reunions però, si se celebren, cal extremar les mesures de seguretat: mascareta, higiene de mans i distància de seguretat.

5. Turistes

Segons un estudi de l'Institut Carlos III, els turistes amb prou feines suposen un 1,8% dels casos. Els experts coincideixen: l'aeroport en si no és un lloc de risc. El problema són els viatgers que procedeixen d'un país amb major transmissió de virus i que poden originar brots secundaris a la seva arribada a Espanya.

La Comunitat de Madrid insisteix al govern  en la necessitat d'un protocol que reforci el control de Barajas. Des de fa setmanes, és el principal colador de contagis a Espanya, i els professionals denuncien la manca de mitjans per detectar positius entre els viatgers.

6. Bodes, batejos i comunions

A principis de juliol, acabada d'estrenar la nova normalitat, un casament celebrat a Tudela, Navarra, va deixar més d'una vintena de positius. En altres províncies, els banquets celebrats amb motiu de noces i comunions estan en l'origen de diversos rebrots.

Els experts adverteixen del perill que suposa cert tipus de conductes relaxades que es donen en reunions sense cap mena de precaució. En aquest cas, la confiança pròpia de les relacions familiars i la relaxació de les mesures en un ambient festiu són un còctel explosiu que porta a contagis massius. Les autoritats fan una crida a la responsabilitat.

7. Centres de majors

Durant la primera onada va ser el gran focus que va causar desenes de milers de contagis  i moltes morts. Encara que al principi semblava a estar fora de perill d'aquesta nova onada de contagis, el sector de les residències  ha tornat a experimentar un repunt.

La por a un rebrot en els geriàtrics segueix sent una de les principals pors. Per això les autonomies han posat en marxa mesures per endurir les mesures: a València, per exemple, les residències tornen a la fase 3 de desescalada. A Madrid  s'ha reforçat la seguretat i es fan registres de visites per limitar els contactes.

8. Àmbit sanitari

L'altre gran focus de la primera onada van ser els sanitaris i, en estar en primera línia de la lluita contra el coronavirus, segueixen sent un dels principals sectors de risc durant aquesta nova onada  dels rebrots.

La situació ha canviat, ja que s'ha treballat molt en els centres sanitaris per separar circuits Covid de no Covid. No obstant això, molts dels rebrots de la nova normalitat s'han detectat en centres sanitaris, el que posa en alerta les autoritats, que no obliden que Espanya va arribar a ser el país amb més sanitaris contagiats del món.