ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya suma 1.162 nous contagis i 33 defuncions vinculades a la Covid-19

Confirmen que el coronavirus deixa seqüeles en els pacients més greus

Aquestes són les afectacions que tenen alguns dels pacients

Professionals sanitaris atenen malalts de coronavirus a l'Hospital Clínic el 16 de maig de 2020
S'han creat consultes post-covi per valorar si els pacients tenen seqüeles derivades del virus | Catalunya Diari

 

El coronavirus es tracta d'un virus nou i per tant encara hi ha moltes incògnites per resoldre entre elles les seqüeles que pugui tenir a mitjà i llarg termini, ja que els experts calculen que entre un 5 i un 10% dels pacients que van contraure la malaltia desenvoluparan efectes, sobretot aquells que hagin hagut de ser hospitalitzats.

 

A curt termini ja s'han començat a veure seqüeles en alguns pacients que van patir la Covid-19 que han desenvolupat fibrosi, segons indica la pneumòloga Olga Mitjà, doctora en el Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari de Guadalajara. En general es tracta de pacients que van desenvolupar una pneumònia més greu que els ha generat unes cicatrius que van acompanyades d'una pèrdua de funció pulmonar.

 

Un altre dels efectes és la hipertensió pulmonar causada pels trombes que ocasiona la Covid-19, és a dir, es tapona una artèria dels pulmons a causa d'un coàgul. Mitjà explica que «a tots els pacients que ingressaven se'ls posava profilaxi per la trombosi venosa». Ortega Smith, diputat de VOX, n'és un exemple, ja que va haver de ser hospitalitzat setmanes després d'haver superat el virus, a causa dels trombes que aquest li va deixar.

 

Es treballa en tractaments post-covid

Davant d'aquestes seqüeles que podrien derivar en malalties més greus com la insuficiència respiratòria crònica, metges i hospitals estan preparant tractaments que es puguin seguir des de casa, sense haver d'anar a l'hospital. Un d'ells és la telemonitorització de respiradors per aconseguir una teràpia respiratòria domiciliària quelcom que ajudaria a descongestionar els centres de salut.

 

L'empresa ResMed ha estat l'encarregada de posar en marxa aquests respiradors que controlen de forma remota la freqüència respiratòria i la saturació d'oxigen del pacient. D'altra banda, els pacients que s'hagin vist més afectats també necessitaran fisioteràpia respiratòria perquè els seus pulmons aprenguin a respirar de nou.

 

Amb les seqüeles que s'estan detectant s'han creat consultes post-covid per poder valorar l'abast de les lesions, en cas d'existir, i al mateix temps poder controlar l'oxigen en sang per descartar trombes. A més, en uns mesos es valorarà si la funcionalitat i capacitat pulmonar dels pacients ha quedat afectada.

 


Comentaris

envia el comentari