Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos metges tenint cura d'un pacient amb coronavirus a l'hospital Trueta el 18 d'abril de 2020

L'OMS adverteix: El veritable problema del coronavirus durant l'estiu

Avisa que cal estar preparat i romandre en alerta

Dos metges tenint cura d'un pacient amb coronavirus a l'hospital Trueta el 18 d'abril de 2020
L'OMS avisa que cal estar preparat i romandre en alerta davant un possible rebrot del coronavirus | CatalunyaDiari

La cap del departament de Malalties Emergents de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Maria Van Kerkhove, va llançar aquest dilluns 25 de maig un avís sobre el coronavirus  a l'estiu. Van Kerkhove va explicar que és erroni assumir que la Covid-19  actua per onades i que és menys letal en els mesos més càlids, ja que «encara hi és sense importar la temperatura».

«Fa cinc mesos de pandèmia, i res indica que el virus no ressorgeixi en determinats mesos», va apuntar en roda de premsa l'experta en ésser preguntada sobre possibles segones onades de la Covid-19 en països on la pandèmia ha baixat la seva incidència.

«Ens hem de preparar perquè el coronavirus pugui ressorgir»

Van Kerkhove ho té clar: «El que sabem és que ens hem de preparar perquè el virus pugui ressorgir, i no cal que sigui en mesos d'hivern. Ja ho hem vist en diversos països, per la qual cosa hem de romandre en alerta», va explicar.

La doctora nord-americana va assenyalar que la complicació més gran en mesos hivernals no vindria d'una hipotètica estacionalitat  del coronavirus, sinó que casos de Covid-19 i de grip es confonguin. «Ho hem vist en l'hemisferi sud, i complica la nostra comprensió de virus, si la gent no es sotmet a tests no sabem amb què està infectada i això podria saturar el sistema sanitari», va advertir Van Kerkhove.

Pel que fa a la situació a Sud-amèrica, una de les zones del planeta on la pandèmia avança amb més força, el director de l'OMS per a Emergències Sanitàries, Mike Ryan, va indicar que la transmissió és alta en països com Brasil, Xile o Perú.

«La forma més eficient és el confinament encara que tingui un cost econòmic i social»

A més, Ryan ha apuntat que en els països d'aquesta i altres regions per ara la forma més eficient d'aturar la pandèmia és amb mesures de distanciament físic, com els confinaments, encara que tingui un  cost econòmic i social. «En molts països no hi ha alternativa si no es té capacitat per detectar i fer seguiment de casos», va advertir.

Finalment, Ryan va explicar que alguns països, especialment a l'Àsia Oriental, van poder detenir la transmissió  sense implantar els confinaments massius, però va confessar que això només es pot aconseguir en llocs «capaços de posar en marxa mesures extensives de recerca i seguiment de casos i contactes».