La Hisenda catalana: el triple de despesa, però un nul creixement recaptatori

La recaptació de l'Agència Tributària de Catalunya s'ha mantingut estable

Pere Aragonéès i Quim Torra parlant
Pere Aragonès i Quim Torra, en una imatge d'arxiu. | Cedida

Al Govern de Catalunya no li surten els números amb la que havia de ser una de les famoses «estructures d'Estat» de la Catalunya independent. Es tracta de l'ATC, és a dir, l'Agència Tributària de Catalunya, que després d'anys en marxa ha triplicat la despesa que s'hi destina, però que en canvi ha estat incapaç de fer créixer la seva capacitat recaptatòria de tributs, tal com revela aquest dimarts, 26 de maig, 'Crónica Global'.

Així, el digital relata com en els darrers tres exercicis —2017, 2018 i 2019—, la recaptació de l'ATC s'ha mogut entre els 3.200 i els 3.600 milions d'euros. La previsió aquest 2020, pressupostos en mà, és que aquests ingressos s'apropin als 3.800 milions d'euros, per la via de la pujada en alguns trams de l'impost de successions i de donacions. En tot cas, es tracta d'una variació moderada en termes relatius, que no es pot comparar amb el creixement, molt més notable, del pressupost amb què compta l'ATC.

Un pressupost triplicat en pocs anys

Si el 2011, amb la seva posada en marxa, l'Agència Tributària de Catalunya va néixer amb un pressupost —amb una despesa pública, per tant— de 26,8 milions d'euros, el 2014, pràcticament a l'inici del procés i al seu impuls com a estructura d'Estat, l'ATC situava el seu pressupost en 28,5 milions. A partir d'aquí, la xifra creix de manera pràcticament exponencial: 35,8 milions el 2015 i fins a 93 milions d'euros el 2017, un any clau en el procés d'independència, en què tot i que es van fer modestes crides a pagar els impostos a l'ATC i no pas a la Hisenda espanyola, no van ser gaire fructíferes a jutjar per la recaptació obtinguda per part de l'organisme.

Aquest 2020, els pressupostos de la Generalitat aprovats el passat 24 d'abril contemplen una partida de 82,3 milions d'euros per a l'ATC. Amb tot, el seu pressupost s'ha triplicat en els tres darrers exercicis sense un augment proporcional de la seva recaptació.


Comentaris

envia el comentari