La pandèmia que ja fa gairebé un any que dura ha servit per adonar-nos de moltes coses que, segurament, abans no hi hauríem caigut. Una d'elles és la manca de lavabos públics de moltes ciutats. Barcelona n'és un clar exemple i així s'ha posat de manifest gràcies a un mapa creat per tres programadors informàtics. A Barcelona hi ha pocs lavabos públics i, a més, no estan repartits equitativament.
Repartidors, servei de neteja dels carrers, comercials... són molts els treballadors que es passen la jornada laboral al carrer. Per a ells, trobar un lloc on poder fer les seves necessitats durant les seves obligacions s'ha convertit en una odissea. Molts d'ells utilitzaven els lavabos de bars, cafeteries o restaurants, però les mesures restrictives per combatre la Covid-19 ha provocat que tanquin la majoria d'hores del dia i, en conseqüència, molts treballadors hagin de buscar alternatives per orinar o defecar.
En aquest sentit, el principal problema que ha posat en relleu la pandèmia és la manca de lavabos públics a la capital de Catalunya. I si només hi havia la sensació que això era així, ara hi ha un mapa que ho confirma. Concretament, es tracta d'un mapa que han confeccionat tres programadors informàtics catalans a partir de dades oficials i també de la seva experiència. En total, a Barcelona hi ha 155 lavabos públics que estiguin oberts al públic. La majoria d'ells, concentrats al centre de la ciutat.
«Pensem que a la gent li aniria bé tenir aquesta informació a l'abast», comenta un dels programadors en un reportatge a 'La Vanguardia'. Tot i que reconèixer que van començar el projecte per avorriment, es mostren sorpresos per la bona acollida que ha tingut la idea a les xarxes socials. Per aconseguir fer el mapa, es van posar en contacte amb l'Ajuntament de Barcelona perquè els facilités tota la informació possible relativa als lavabos públics. Com a resposta, el consistori els van enviar un arxiu de codis que, gràcies a la seva feina com a programadors, van poder desxifrar fàcilment. El resultat: 155 lavabos públics per a tota la ciutat.
Des de l'Ajuntament admeten que el mapa creat per aquests tres programadors reflecteix bastant la realitat actual. Tot i això, defensen que a mesura que es van aixecant les restriccions, també es van reobrint altres lavabos, siguin públics o bé en edificis municipals com dependències de serveis socials o oficines d'atenció ciutadana. Al consistori reconeixen que «esperem que aquesta llista pugui créixer ben aviat».
Multes
El dèficit de lavabos públics provoca que, de tant en tant, es vegin actes incívics com fer les necessitats a la via pública. Això pot representar una multa mínima de 50 euros. L'any passat, per exemple, tot i el confinament total que hi va haver, es van aixecar 1.569 actes per orinar a l'espai públic. L'any 2019, la xifra s'elevava a 4.108.