Alba Vergés, la titular en funcions del departament de Salut, en una compareixença de groc

Salut assegura que la soca britànica de la Covid ja representa un 17% dels casos

Argimon insta a veure l'impacte de la «tímida obertura» que es farà a partir de dilluns

El Departament de Salut estima que la variant britànica de la Covid-19 se situa al voltant del 17% dels casos registrats actualment a Catalunya, segons ha detallat la consellera Alba Vergés, que ha precisat que «de mica en mica» aquest percentatge va pujant. D'altra banda, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha remarcat que a partir de dilluns es farà una «tímida obertura» i cal mirar quin impacte tindrà en les dades aquesta lleugera relaxació de les mesures del Procicat, que implicarà ampliar el confinament de municipal a comarcal, allargar la restauració una hora en els torns d'esmorzar i dinar i reobrir els gimnasos al 30%, amb sis persones en activitats grupals.

En roda de premsa als laboratoris de Reig-Jofe, Vergés ha destacat que malgrat que es registri una millora dels indicadors encara no es poden aixecar les restriccions contra la covid, però si «donar aire». «Hem passat el pic epidèmic i de les UCI i això és gràcies a l'esforç de la societat», ha destacat la consellera. Ara, la previsió del departament és que la incidència segueixi baixant «lentament» i comenci a reduir-se l'impacte assistencial, que de moment continuarà sent «molt dur».

Vergés ha cridat a la prudència davant de possibles «serralades» en les dades, que poden tenir alguna punta que no impliqui un canvi de tendència. «Podem considerar que hem passat el pic i que estem complint els escenaris dins de les projeccions», ha afegit.

Un 2% menys cada dia

Argimon ha pronosticat que les dades aniran baixant, al voltant d'un 2% diari, i també s'aniran reduint els ingressos en planta i «molt tímidament» les persones ingressades a les UCI. «Fa tres setmanes que disminuïm, sempre hem dit que aquesta disminució l'hem de mirar amb molta cautela», ha avisat.

Una de les raons per mantenir la cautela són, de fet, les noves variants que afectaran Catalunya les properes setmanes. «Sabem que a mitjans de març, a la tercera setmana de març, estarem amb la soca britànica com a dominant», ha detallat. A més, si se segueix la mateixa evolució que altres països, com el Regne Unit, i si es comença a detectar la soca sud-africana, és la predominant perquè té «avantatges selectius sobre la britànica».

Argimon ha afegit que a tots els països del voltant hi ha una situació «d'ebullició» amb molta incidència i infecció, de manera que cal ser «molt cautelosos», i mirar les dades dia a dia. Així, respecte a la «tímida obertura» que es farà dilluns, cal veure quin és el seu impacte.