Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Setmana Santa Tarragona 2019: Processó del Dolor

Tarragona entra de ple en la Setmana Santa més atípica des de la Guerra Civil

L'agrupació d'associacions de la Setmana Santa calcula que les entitats han perdut, per l'ajornament, uns 50.000 euros

Setmana Santa Tarragona 2019: Processó del Dolor
Tarragona viurà, enguany, la Setmana Santa més atípica des de la Guerra Civil | Àngel Ullate

La ciutat de Tarragona compta amb un total de 12 gremis, confraries, i congregacions que agrupen a prop de 4.000 veïns i veïnes de la ciutat que, per Setmana Santa,  omplen els carrers de Tarragona de silenci i Fe. Enguany, però, el confinament fa que els tarragonins i tarragonines hagin de viure una Pasqua diferent, una Pasqua  confinada i telemàtica.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Francesc Seritjol, president de l'agrupació d'associacions de la Setmana Santa de Tarragona, explica que «ara com ara, al canal de Youtube de l'agrupació estem penjant reculls, documentals o muntatges dels actes de carrer que hi havia preparats». Seritjol avança, i així es pot contrastar a les xarxes socials, que «l'Arquebisbat  de Tarragona està retransmetent algunes celebracions litúrgiques. També ho farà a través de TAC12». Per posar un exemple, l'arxiprestat de Tarragona, al seu perfil de Facebook, ha  emès  el  Via Crucis  dels Natzarens, celebrat des de l'església de Sant Francesc i a porta tancada. Tarragona, doncs, no és una  excepció en una Setmana Santa que està passant dels carrers a la xarxa.

Des de l'agrupació valoren que l'ajornament de la Setmana Santa comportarà unes  pèrdues  de 50.000 euros, diners gastats «en conceptes com roba, material per a les processons o llibres i que no es podran recuperar». També s'ha de tenir present l'impacte econòmic indirecte sobre la ciutat, com ara en hotels i restaurants, i tenint en compte que  processons com la del Sant Enterrament, el Divendres Sant, reuneix a 30.000 persones.

Seritjol llança un  missatge d'esperança: «copsem ganes de fer coses. El gran col·lectiu de gent, quan passi tot això, hi és». Li preguntem quin tipus de projectes es podrien impulsar: «En tinc al cap, encara que no sé si seran viables. Quan torni la  normalitat haurem de fer quelcom, però dependrà de com serà aquesta tornada a la normalitat, que tot apunta que serà molt  progressiva, com passa a altres països».

«Serà molt difícil recuperar la Setmana Santa al setembre»

La Sang  era una de les congregacions protagonistes d'enguany perquè arriben al seu 475è aniversari.  Des de l'entitat apunten que «evidentment tenim tots els  actes suspesos però la presentació de l'opuscle la farem quan tot torni a la  normalitat».

Així mateix, membres de La Sang dubten  que es pugui recuperar la Pasqua al setembre: «Serà molt difícil. El Vaticà va proposar el 14 i 15 de setembre, els dies de la Santa Creu i la Mare de Déu dels Dolors, però a Tarragona seria difícil perquè  coincidiria  amb Santa Tecla». A més a més, els actes multitudinaris poden trigar a ser autoritzats per part de les autoritats sanitàries.

Imatge del cartell que llueix la seu de La Sang de Tarragona fent referència al 475è aniversari de l'entitat
La Sang té previst presentar l'opuscle un cop la situació es normalitzi | Àngel Ullate

 

«Descobrir el nucli de la Setmana Santa»

El director del Museu Bíblic de Tarragona, Andreu Muñoz, ha sigut el pregoner de la Setmana Santa d'enguany. Muñoz va fer el pregó per televisió, per TAC12. En declaracions a TarragonaDigital, aquest tarragoní, profund coneixedor de les tradicions religioses de la ciutat, entre altres, apunta que «la situació actual és una oportunitat  molt gran per redescobrir l'essència més profunda de la Setmana Santa, per anar més enllà de l'epidermis».

Andreu Muñoz estableix un cert paral·lelisme entre la situació actual i la que es va viure durant la Guerra Civil: «Estaven  prohibides  les processons  i la gent creient sortia a fer el recorregut pel seu compte, caminant». El màxim responsable del Museu Bíblic tarragoní creu que «en aquest temps de confinament, les associacions es veuran forçades a  reinventar-se, hauran d'aprofitar altres canals, posar el nucli religiós de la celebració al capdavant de tot».

El pregoner d'enguany, amb la seva bonhomia habitual, creu que «la Setmana Santa d'enguany la tenim  perduda» però se'l nota optimista davant la possibilitat que puguem anar, els creients, més enllà de l'epidermis d'aquests dies tan marcats al calendari, sigui per les vacances, sigui per una qüestió de Fe.