Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona fent una foto a menjar amb un mòbil

La notícia més esperada: un tipus d'aliments, grans aliats contra la Covid-19

Els probiòtics exerceixen un efecte beneficiós per al nostre organisme

Una persona fent una foto a menjar amb un mòbil
Un tipus d'aliments, grans aliats contra la Covid-19| Catalunya Diari

En temps de pandèmia, tots som coneixedors del paper que el sistema immunitari exerceix a l'hora d'intentar frenar l'atac del coronavirus, ja que si el nostre organisme no pot oferir una resposta ferma, queda exposat als agents patògens i podem patir infeccions o malalties. Per tant, és molt important comptar amb un sistema immune fort.

Sobre l'alimentació, és manifest que la ingesta de determinats micronutrients, com vitamines (C, D i B12) i minerals (ferro i zinc), ve relacionat amb una major incidència o mortalitat causada per la Covid-19. Però a més, hi ha uns petits microorganismes que poden aportar el seu valor al nostre cos.

Estem parlant dels probiòtics que contenen alguns aliments i que, quan són subministrats en quantitats idònies, generen beneficis en la salut de les persones. Tot i això, és clau matisar que aquests microorganismes, llevats i bacteris, han de ser ingerits dins d'una dieta saludable i equilibrada.

Quins són els principals beneficis dels probiòtics?

El nutricionista Carlos Ríos apunta que els beneficis dels probiòtics «van més enllà del contingut de probiòtics, ja que la fermentació pot produir compostos i convertir altres en metabòlits biològicament actius». La importància d'aquests aliments recau en:

  • L'efecte sobre el desenvolupament de la microbiota que colonitza el nostre intestí per garantir l'equilibri adequat entre patògens i els bacteris beneficiosos. Equilibri per al bon funcionament de l'organisme. La microbiota té un paper vital en els processos metabòlics com el control del metabolisme dels greixos i del colesterol, la pressió arterial o el metabolisme de la glucosa.
  • Efecte dels probiòtics en els processos de digestió a través de la producció d'enzims. Així mateix, milloren l'absorció de vitamines, compostos minerals i estimulen la generació d'àcids i compostos orgànics.
  • Certs productes originats del metabolisme dels probiòtics poden mostrar propietats antibiòtiques i moduladores del sistema immune a través de diferents mecanismes.
  • Restauració de la microbiota després d'una teràpia amb antibiòtics. A la diarrea associada a antibiòtics, l'ús d'algunes soques de probiòtics pot ser d'interès per a aquest problema.

Entre els aliments probiòtics que podem afegir a la nostra dieta estan: iogurts i llets fermentades (natural, sense sucre afegit): A més dels probiòtics presents, el iogurt és font de proteïnes, vitamines i minerals. A més, el Quefir, els derivats de soja (tempeh, natto i miso), i els vegetals fermentats (olives i adobats), sota altres aliments que equilibren el nostre organisme.

El nutricionista Carlos Ríos ofereix les claus dels probiòtics

Carlos Ríos, nutricionista espanyol, afirma que «és habitual confondre els probiòtics amb els prebiòtics. No obstant això, aquests últims no són 'organismes vius' com sí que ho són els probiòtics. Els prebiòtics són carbohidrats de diverses estructures que estimulen el creixement dels bacteris. Per tant, els prebiòtics tenen un enorme potencial per a modificar la nostra microbiota quan es consumeixen al costat de probiòtics», relata Rius.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

L'OMS defineix els probiòtics com "els microorganismes vius que, quan són subministrats en quantitats adequades, promouen beneficis en la salut de l'amfitrió". És important matisar el de "vius" i el de "quantitats adequades" ja que la major part de suplements poden no complir amb un o dos aspectes; podent no exercir els efectes desitjats. - - No obstant això, els aliments fermentats són fonts habituals de microorganismes; sent el iogurt, quefir, tempeh, confitats, etc. els més consumits. Per descomptat, cal destacar que aquests aliments poden tenir beneficis que van més enllà de l'contingut de probiòtics ja que la fermentació pot produir compostos i convertir altres en metabòlits biològicament actius. A més, també redueix la presència de antinutrients, millora de la digestibilitat de proteïnes i redueix la presència de compostos fermentables (FODMAPS) que indueixen típicament símptomes gastrointestinals (1,2) - - Quant als beneficis dels diferents aliments fermentats: - - iogurts i llets fermentades (natural, sense sucre afegit): A més dels probiòtics presents, el iogurt és font de proteïnes, vitamines i minerals. S'ha proposat que molts dels beneficis d'aquest aliment es vinculen als seus efectes preventius sobre l'obesitat, diabetesT2 i malaltia cardiovascular; possiblement a través de la millora de la microbiota (4). No oblidem tampoc el seu baix contingut en lactosa, d'especial interès en intolerants. - - Quefir: Hi ha estudis que mostren beneficis d'aquest aliment en la malabsorció de lactosa, així com en el tractament de l'Helicobacter Pylori (1). També té efecte anti inflamatori (3) - - Derivats de soja (tempeh, natto i miso): Molts dels beneficis proposats inclouen efectes antidiabètics, antioxidants, antiinflamatoris i antihiperlipidémicos atribuïbles a la presència de compostos bioactius (1) (5) (6 ) - - Verdures fermentades: Són diferents els microorganismes responsables de la fermentació. A més, la presència de compostos fenòlics, pèptids i vitamines són responsables de la seva activitat antioxidant (2). - - Aquest post ha estat patrocinat per @activia_es natural.

Una publicació compartida de Carles Rius (@carlosriosq) el

«Les fruites, les verdures, cereals, llegums, etc. són les majors fonts de prebiòtics de la nostra dieta. Quan es combina, per exemple, en un mateix àpat probiòtic com el iogurt i prebiòtics com la fruita; la combinació podria proporcionar tots dos compostos d'interès i altres com proteïnes d'alta qualitat, àcids grassos i una barreja de vitamines i minerals que tenen el potencial d'exercir efectes sinèrgics en la salut», finalitza el nutricionista.