Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imagen de una terraza con clientes en Suecia durante el coronavirus

El costum d'anar de tapes pot canviar o desaparèixer per la crisi del coronavirus

El sector de la restauració augura el tancament d'un de cada dos bars i un de cada tres restaurants

Imatge d'una terrassa amb clients
El sector de la restauració haurà de canviar els seus costums | EFE

Fa dies que sentim parlar de la tornada a la normalitat, però per a algunes coses està clar que aquesta «normalitat» serà com a molt una quimera. El més difícil, això ja ho sabem, serà reprendre les relacions socials, que es veuran afectades per les mesures de prevenció i el distanciament social, i un dels hàbits més afectats seran els àpats.

Un dels nostres grans costums com reunir-se entre amics al voltant d'una taula i compartir unes tapes en un bar o un restaurant  ja no serà possible, no almenys durant un temps i de la forma com ho fèiem fins ara.

Andalusia, bressol de la tradició, proposa canvis

Sense anar més lluny, en el pla que la Junta d'Andalusia ha proposat al ministeri de Sanitat es troba la prohibició de compartir plat com una de les mesures per reactivar el turisme adaptant els costums i l'hostaleria als nous estàndards sanitaris. Un altre cortarrollos per les costums mediterrànies és la fixació d'un temps màxim en els locals, així que s'ha acabat allò de tirar-se al matí al bar 'tapeando'.

Les mesures que proposa el govern andalús i que es poden estendre a tot el territori nacional inclouen la prohibició d'acceptar reserves de més de quatre persones, i l'obligació de deixar més espai entre taula i taula. Davant aquestes i altres mesures, molts propietaris de bars i restaurants ja s'estan plantejant tancar el negoci.

El sector hoteler preveu un veritable cataclisme en un dels àmbits amb més pes en el PIB espanyol, i tot i que encara és aviat per avançar dades, es preveu el tancament d'un de cada dos bars i un de cada tres restaurants. I és que molts seran incapaços de suportar el cessament d'activitat d'aquestes setmanes, i els que sobrevisquin no podran fer les inversions necessàries per adaptar els locals a les noves mesures imposades per Sanitat.

Vies de sortida

Els més previsors s'estan llançant a comprar materials de protecció com mampares, tot i que encara no s'ha detallat la normativa que regirà el sector de l'hostaleria en els pròxims mesos, i altres opten per reforçar la seva pàgina web en previsió del que molts experts auguren: que la clau dels negocis després del Coronavirus serà l'auge del comerç en línia (menjar per emportar).

En el cas de l'hostaleria, s'aguditza la contradicció que de fet colpeja, d'una manera o una altra, a tots els sectors econòmics: Com aconseguir oferir un producte atractiu sense posar en risc la seguretat de la qual depèn que bars i restaurants puguin seguir obrint la persiana? Un bar amb menys gent, amb racions individuals i plats d'un sol ús és menys desitjable, però una segona onada seria definitiva per enfonsar a tot el sector.

«En aquesta fase no podrem anar a dinar paella a restaurant, però sí encarregar una paella per a recollir-la i menjar-la en família». La frase la va dir el president de Govern, Pedro Sánchez, pensant en la Fase 0 o de preparació del pla de desescalada, però els experts creuen que aquest nou hàbit pot consolidar-se durant un bon temps i acabar esborrant aquell costum tan nostre d'anar de tapes.