Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un helicopter de rescat del Sistema d'Emergències Mèdiques al Pirineu.

La cota de neu ja es situa per sota dels 1000 metres al Pirineu i causa els primers problemes

Les nevades s’estan generalitzant a tota la serralada i la cota de neu va baixant. Per sobre de 1.200 metres ja agafa amb ganes

No només les tempestes han estat la notícia d’aquest matí de dijous. La neu també ho és des de primeres hores. Les precipitacions  de la línia frontal que esperàvem per aquest matí han arribat amb puntualitat des de l’Aragó i viatgen d’oest a est afectant gran part de la serralada pirinenca. Són en forma de  neu per sobre de només 900 metres al Pirineu més occidental, on hi ha els primers problemes de trànsit. 

En un principi ha començat a nevar fins i tot per sobre dels 1.500 metres aquesta matinada però ràpidament la cota ha anat baixant i, de fet, ho seguirà fent al llarg del dia.  La nevada que està caient avui, ha fet que a Espot ja acumulin fins a 40 centímetres de neu nova i a  Baqueira-Beret el gruix ja arriba a 60 centímetres.

Problemes de circulació a molts indrets per sobre dels 1.300 metres

Això està causant els primers problemes a moltes carreteres, sobretot al Pirineu de Lleida, on a Pont de Suert,  a la N-230, ja es necessiten cadenes per circular fins al Túnel de Vielha en ambdós sentits i s’ha restringit la circulació a vehicles pesants. Aquesta situació afecta un total de més 20 quilòmetres. 

També la situació s’està complicant i molt als ports de muntanya clàssics: Port del Cantó i Port de la Bonaigua. En aquest darrer cas, calen cadenes des d'Arties i també des d'Esterri d'Àneu fins a la Bonaigua.  La situació s’està complicant fins a les cotes més baixes de l’Aran, el Pallars Sobirà i a l'Alta Ribagorça, on també s'ha de circular amb cadenes a moltes carreteres de la Vall de Boí. Al Principat d’Andorra també es necessiten cadenes per circular arreu per sobre dels 1.300 metres. De no fer-ho, es posa en risc la seguretat viària com veiem en les següents imatges.

La nevada s’allargarà fins a primeres hores de la tarda

La situació no millorarà al llarg del matí. De fet, encara es  pot complicar més fins a migdia quan les nevades encara baixaran més de cota i podria arribar a nevar fins als 700 metres o puntualment per sota.

En principi, no esperem grans gruixos de neu per sota dels 1.000 metres  però sí que seguirà nevant suficient com per a poder ocasionar forces complicacions a les carreteres fins al Prepirineu. De cara a la tarda, la nevada podria aguantar al vessant nord del Pirineu sent més feble a la resta i més aviat en forma de ruixats més anecdòtics.

Demà la situació millorarà clarament però caldrà estar alerta a les carreteres. Farà molt més fred que avui i la neu que caigui no es fondrà fàcilment.  De cara als pròxims dies, sembla que les nevades no es repetiran, però l’ambient durant el  cap de setmana serà gèlid amb temperatures negatives a pràcticament tot el Pirineu.

També et pot interessar...