Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un guàrdia civil de trànsit demanant la documentació a un conductor

Els cotxes que més perseguirà la DGT a Catalunya: multes de fins a 600 €

Els cotxes més sorollosos tindran un enemic a la DGT

La Direcció General de Trànsit (DGT) sol prendre bona nota d'allò que fan els seus organismes homòlegs a altres països europeus, com pot ser el cas de França. Allà, han posat el focus en aquells conductors que fan més soroll del compte quan condueixen per les carreteres.

Hi ha diversos conductors molestos pel que fa als seus tubs d'escapament, però cada cop estaran més acorralats i hauran de pagar per això. França vol acabar amb aquests conductors que 'retronen' amb els seus cotxes i augmenten el nivell de decibels de forma alarmant, de manera que provoquen contaminació acústica.

Els cotxes massa sorollosos seran objecte de multa per part de la DGT

El cas és que aquest tipus de conductors es trobaran amb un gran enemic. El país veí ja ha instal·lat a 14 de les seves ciutats uns nous radars anomenats medusa. Ens estem referint a aquells aparells que identifiquen els cotxes i les motos que sobrepassin el llindar de decibels permesos per la llei en canviar els seus tubs d'escapament.

Una pràctica habitual en molts conductors catalans, però aquests radars podrien arribar-hi aviat. De fet, algun s'ha instal·lat com a prova a Catalunya. Pel que fa a la fisonomia d'aquests aparells, cal ressenyar que disposen d'una estructura que incorpora fins a cinc micròfons que mesuren el nivell de soroll i poden escanejar sons fins a 10 vegades per segon. Sens dubte, és una manera de trobar aquells conductors que no respecten les lleis i creuen que no molesten els altres amb aquests cotxes tan sorollosos.

Catalunya segueix el model de França: la DGT ja hi ha instal·lat un radar medusa

Pel que fa a aquest radar medusa, posseeix una càmera 360° per enxampar l'infractor. De moment, s'està veient si aquests 14 radars estan sent tan efectius com es pensava quan es van projectar. El 2023 el govern francès pretén instal·lar molts més radars d'aquest tipus per tot el país. La veritat és que després d'aquest tipus de proves inicials, a França multaran els vehicles que sobrepassen els 90 decibels amb una sanció tan elevada que pot arribar a 135 €.

El web d'automoció Faconauto posa sobre la taula que alguns ajuntaments catalans ja estan analitzant diverses dades de les carreteres franceses. Ho estan estudiant perquè puguin executar-se aquestes instal·lacions de radars medusa en no gaire temps.

Imatge d'un radar instal·lat a la ciutat de Barcelona
Un nou radar vol enxampar els vehicles més sorollosos. | ACN

Les multes per sobrepassar els límits de soroll podrien arribar als 600 €

Quan s'instal·lin finalment, les sancions que imposi la DGT a motocicletes i turismes poden assolir la dinerada dels 600 €. De moment, n'hi ha un instal·lat com a prova a la C-31 de Barcelona. Això sí, per a l'any 2024 serà totalment obligatori a tots els països de la Unió Europea una prova de soroll per superar la ITV.

Segons el que ha estudiat França, una moto amb el tub d'escapament modificat que excedeixi els límits de soroll fixats a la nit pot despertar 10.000 persones.

Amb tot, aquesta fèrria mesura es fixa per millorar la salut de les persones. «Especialment a la nit, l'estrès produït pel nivell de soroll pot causar greus patologies i generar problemes de sordesa, malalties cardiovasculars, trastorns d'ansietat, diabetis i obesitat», revelava fa uns dies Dan Lert, el tinent alcalde de París expert en transició ecològica.