La Direcció General de Trànsit (DGT) ha confirmat que el 2024 hi haurà peatges a les autovies espanyoles. Això representa una important novetat per als conductors, que havien estat des del 2019 sense haver de pagar-los.
El 13 de juliol passat es va donar a conèixer la notícia a través del director d'aquesta institució, Pere Navarro. Segons aquest, Brussel·les (la Unió Europea) exigeix al país la imposició de peatges. Aquesta notícia suposa un xoc per a molts conductors que podien recórrer Espanya sense haver de pagar per circular-hi.
El 2024 aquesta realitat canviarà i arribaran els temuts (i cars de vegades) peatges. Aquest canvi ve recollit al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a Espanya.
En concret, a la pàgina 127 apareix el següent: «Cal desenvolupar un sistema de pagament per ús de la xarxa de vies d'alta capacitat que permeti cobrir les despeses de manteniment i integrar les externalitats negatives del transport per carretera com passa a la resta d'infraestructures».
Per tant, molts espanyols ja han començat a fer-se a la idea que hauran de tornar a pagar per conduir pel territori. Tot i això, no tots els conductors estan obligats a pagar els peatges.
Aquestes són les excepcions en què no es paga
Aquesta és una mesura que, si finalment s'implanta, generarà malestar i descontentament entre la ciutadania. Però, la realitat és que aquestes excepcions per abonar els diners pels peatges tenen força lògica.
En primer lloc, imagina que ets un treballador que resideix a Alacant, però treballa a València. L'empleat ha de moure's diversos dies a la setmana i travessar el peatges determinats. En aquest supòsit, si vas a la feina, no serà obligatori abonar el peatge.
En el segon supòsit, en posem un altre exemple. Un jove resideix a Tarragona, però estudia en una universitat de Barcelona i s'hi ha de traslladar i passar per peatges. Aquest tampoc està obligat a fer el pagament. Això no només passa amb els estudiants. També s'aplica al professorat o a la resta de personal docent. Tots ells estan exempts de pagar
El tercer cas és una mica particular, ja que també eximeix de pagar el peatge a aquells que utilitzin el vehicle per dirigir-se a centres de salut, ambulatoris o hospitals. No queda gaire clar si els pacients o familiars estan inclosos a l'excepció o es tracta, per tant, dels treballadors.
Aquests grups seran els que no pagaran el peatge el 2024, suposant que en aquesta data ja estiguin habilitats. Tot i això, les reaccions a aquestes declaracions de Navarro deixen una mica a l'aire aquesta 'imposició'.
El Govern ho desmenteix i la DGT ho matisa
Poc després de fer-se públiques aquestes declaracions, realitzades a través d'una entrevista a TV3, les respostes no es van fer esperar. Destaca la del govern d'Espanya, involucrat de manera clara en aquesta qüestió.
La ministra de Transports, Raquel Sánchez, es va pronunciar també sobre aquesta intervenció de Navarro, desmentint que el Govern posarà peatges en la pròxima legislatura. Va aprofitar, a més, per reivindicar que el govern ha alliberat «1.000 quilòmetres de peatges» a Espanya.
Al cap de poc temps, Pere Navarro va matisar les seves declaracions, lamentant «profundament» la «confusió» creada per les seves paraules. El director va assegurar que no s'hauria hagut de pronunciar sobre un tema «que no és competència» de la seva direcció general. Afegeix que va ser «un error» sobre una qüestió de què no disposa de tota la informació.