Pla mig de Tomàs Molina

Tomàs Molina, sobre la calor desmesurada: «Tothom s'enfada molt amb mi aquests dies»

El meteoròleg alerta sobre les temperatures que viurem en els pròxims dies

El pic de calor d'aquest dimarts, 18 de juliol, ha batut rècords a Catalunya. Els meteoròlegs ho alertaven i, finalment, ha estat així. S'han registrat temperatures màximes que mai s'havien registrat, encara que consta que durant el segle passat hi va haver alguns episodis de calor extrema.

Fins aquest dilluns, 17 de juliol, es tenien molt presents els 43'8ºC que es van registrar a Alcarràs, al Segrià, el 29 de juny de 2019. Aquesta, era la temperatura més alta que havia registrat mai la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), una temperatura que s'ha superat aquest dimarts amb la màxima de 45,3ºC a Figueres, Girona

Tomàs Molina alerta

Aquest dimarts, 18 de juliol, mentre es batien rècords de temperatures, Tomàs Molina va reaparèixer al 'Planta Baixa' per donar un nou avís a tots els catalans. 

«Tothom s'enfada molt amb mi aquests dies perquè soc el que porto el missatge. Aquest dimecres a Lleida i a Ponent encara farà calor, molta calor, però començaran a baixar les temperatures a tot arreu». 

«A Ponent demà pujaran les temperatures, respecte avui. Aquest dimarts s'han mantingut als 42'4ºC, demà pujarà respecte a avui. A partir de dimecres començaran a baixar, i a partir de demà dijous i divendres, farà una calor típica de juliol, però no amb les característiques de les del pic de calor d'aquest dimarts», ha detallat el meteoròleg.

Doncs, tal com indica el meteoròleg, podem afirmar que el pic de calor d'aquesta setmana ja l'hem passat, encara que avui, dimecres, 19 de juliol, les temperatures continuaran sent altes a tot Catalunya, sobretot a Ponent, on s'esperen màximes de fins a 40ºC. 

Encara que les temperatures d'avui continuaran situant-se per sobre de les 'típiques' de l'època de l'any, aquestes, seran més baixes de les d'ahir, i s'espera que, a partir de demà tornin a la 'normalitat'.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Avisos per calor a quasi tota Catalunya

Mentre les temperatures van descendint, el Meteocat continua emetent diferents avisos per calor a diferents punts de Catalunya. Per aquest dimecres, 19 de juliol, hi ha 32 comarques en alerta per calor. 

Mapa amb la predicció meteorològica de dimecres 19 de juliol
32 comarques estaran en alerta per calor aquest dimecres, 19 de juliol. | Meteocat

L'alerta més perillosa és la que afecta les comarques de Ponent. Concretament, la Noguera, el Segrià, Pla d'Urgell, les Garrigues i la Ribera d'Ebre estaran durant la jornada d'aquest dimecres en alerta taronja per perill alt d'episodis de calor. En aquests punts, s'espera que es registri la màxima d'avui, que pot arribar fins als 41ºC a Lleida

Per tant, tal com deia Tomàs Molina, les temperatures a Ponent seran més baixes a les d'ahir (44ºC), però les màximes continuaran sent altes. 

La Catalunya Central, les comarques de Girona, les Terres de l'Ebre, alguns punts del Pirineu i de Barcelona estaran en alerta groga per perill de calor moderada. Les màximes en aquests punts poden variar lleugerament. A Girona s'espera que els termòmetres marquin fins a 38ºC, 39ºC a la Catalunya Central, 40ºC al Pirineu (Tremp), 39ºC a la Catalunya Central i 40ºC a les Terres de l'Ebre. 

Als territoris que no tenen alertes per calor també es preveuen màximes altes, però que no tenen res a veure en comparació a les d'ahir. Al Tarragonès s'esperen màximes de fins a 33ºC, al Maresme 32ºC, a Viella 32ºC, el Pont de Suert 35ºC i, a Sort, 36ºC.

Amb tot, s'espera que sigui una jornada assolellada, tot i que poden aparèixer ruixats al Ripollès i a les Terres de l'Ebre, de cara a la tarda. La predicció per a demà, dijous 20 de juliol, és que les temperatures vagin tornant a les típiques per l'època de l'any en la que ens trobem. Abans, però, haurem d'enfrontar-nos a una altra nit amb temperatures càlides.