Cotxes

Si tens un cotxe matriculat després del 2008, ves amb compte amb la ITV

Aquest error habitual farà que el teu vehicle no superi amb èxit la inspecció

La Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) és un tràmit obligatori que inquieta la majoria dels conductors. Sobretot aquells propietaris de vehicles veterans, ja que són els que solen presentar més desperfectes i errors en el seu funcionament.

Tot i això, els titulars de cotxes més moderns també tenen motius per anar espantats a la revisió. Hi ha un error molt comú que pot provocar que els turismes matriculats a partir del 2008 no superin amb èxit la ITV.

La ITV, més exigent que mai aquest 2023

Sembla que la ITV trepitja fort aquest any. Si bé fa uns dies anunciava canvis substancials a les seves proves, ara ha volgut avisar d'una de les fallades que podria deixar els cotxes més moderns sense superar la revisió.

Com saben tots els conductors, la ITV és un test al qual s'han de sotmetre els cotxes, cada cert temps, per acreditar la seva circulació. En aquest sentit, la revisió serveix per comprovar que el turisme compta amb tots els sistemes de seguretat i manteniment en regla.

ITV
La ITV és un test al que s'han de sotmetre els vehicles per acreditar la seva circulació | JEFATURA DE TRÁFICO

Així, doncs, es té en compte l'estat de les rodes, els frens, els llums i la carrosseria, entre altres aspectes. Per això, abans d'anar a la inspecció, és aconsellable verificar que tot està en ordre.

Encara que aquest pas previ ja se sol fer per inèrcia, hi ha un cert punt que passa desapercebut davant dels ulls de molts conductors. Tot i això, és important fixar-s'hi bé, ja que es tracta d'un delator amb què el suspens de la inspecció està assegurat.

Para atenció a aquest senyal al teu vehicle

Ens referim al testimoni MIL o fallada de motor encès amb què compten tots els models més recents del mercat. Aquest indicador de color groc es troba al quadre de comandaments, situat davant del volant. Com el seu nom indica, es tracta d'una alarma que avisa de possibles avaries al motor.

En cas que el llum es mantingui encès en acabar la inspecció, el vehicle obtindrà automàticament un resultat desfavorable. Independentment del dany que pugui indicar, aquest senyal es valora com una falta greu, amb la qual cosa no s'admetran excepcions.

Conduir amb la ITV caducada suposa una multa de 200 €

Si el propietari del vehicle no aconsegueix superar la revisió, compta amb el termini d'un mes per solucionar els errors indicats pel tècnic. Un cop resolts, haurà de presentar-se de nou a la prova.

L'acreditació de la ITV és obligatòria per poder circular. Així doncs, conduir amb un vehicle que no hagi superat la revisió pot suposar una sanció de fins a 200 €. De la mateixa manera, la multa per no portar l'adhesiu al parabrisa és de 80 euros. En cas de tractar-se d'una falsificació, el pagament pot pujar fins a 720 €.

Guàrdia civil
La multa per circular amb la ITV caducada és de 200 € | Guardia Civil

Quan s'encén el testimoni MIL?

El testimoni MIL o llum d'avaria es pot activar per causes diverses relacionades amb el sistema del motor. Encara que la llista pot ser molt més extensa, algunes de les fallades més habituals són les següents:

1. Fallada generalitzada al motor

En aquest cas, l'error pot ser causat per un problema de consum, combustió o refrigeració. Si el vehicle no funciona com ho fa de manera habitual, heu d'anar immediatament al taller.

2. Problema de sobrealimentació

Si el turbo o el compressor funcionen de manera revolucionada, tot apuntaria que es tracta d'un problema de sobrealimentació. Pot ser que alguna peça del sistema estigui en mal estat.

3. Cabalímetre avariat

El cabalímetre mesura la porció d'aire que es cola als cilindres per controlar-ne la temperatura. És possible que el sensor pateixi danys i sigui el motiu pel qual el MIL s'ha activat.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp