La llista de variants, mutacions i llinatges del SARS-Cov-2, popularment conegut com a coronavirus, ja era prou llarga fins ara. Però, a causa de les resistències immunològiques, el virus es veu obligat a continuar transformant-se.
De fet, uns estudis recents han revelat que a l'estesa llista de la qual parlàvem, cal sumar-hi noves variants. La nova benvinguda que preocupa és la d'una variant de la segona generació d'òmicron: la BA.2.75 o Centaurus.
La nova variant Centaurus: com afecta
Un nom més que ens haurem d'acostumar a sentir, ja que, segons sembla, va néixer a l'Índia i ja s'ha estès a vuit països més amb força rapidesa. Aquesta velocitat de propagació és deguda a un avantatge de creixement del 18% sobre les seves subvariants precedents.
Fins ara el que sabem és que es va detectar per primer cop a l'Índia. Va succeir de manera gairebé accidental, durant l'anàlisi de casos de la variant BA.2. Els investigadors van detectar una sospitosa quantitat de reinfeccions d'aquesta variant, que estudiant més a fons, es va concloure que era la nova subvariant.
Expansió mundial
«Aquesta és la primera vegada que una variant de segona generació d'òmicron s'estén a múltiples regions», ha sorprès per les xarxes socials Shay Fleishon, del Laboratori Central de Virologia del Centre Mèdic de Sheba, a Israel.
La seva expansió ja ha arribat a països com el Japó, Alemanya, el Regne Unit, els EUA, Austràlia, Canadà o Nova Zelanda. Però, a més de Centaurus, s'han identificat dos subllinatges més amb els noms de BA.2.74 i BA.2.76. El primer compta amb 216 casos i el segon amb 298, segurament causants de l'onada que afecta l'Índia.
El que anuncien els experts
J. Francisco Roig, pneumòleg de l'Hospital HM Montepríncipe, de Madrid, ha proporcionat la informació següent:
«BA.2.75 és la que està cridant més l'atenció pel fet que té 80 mutacions —davant de les 60 de BA.2— i algunes són especialment preocupants, ja que li permeten esquivar millor els anticossos i 'enganxar-se' més a les cèl·lules. Això, en teoria, li dona avantatge per infectar persones vacunades o que han estat infectades prèviament».
Una major resistència en cas que arribi al país
Tot i la mala notícia, s'ha vist que aquelles persones que es van infectar amb òmicron BA.1, causant de la sisena onada a Espanya a finals del 2021, estan una mica més protegides. Les hipòtesis indiquen que afectaria de manera més clara els que no hagin passat la variant òmicron primitiva.
El mateix Dr. Roig també afegeix que «el perfil d'escapament dels anticossos de Centaurus és molt similar al de les variants BA.4 i BA.5». Això fa menys tensa la situació, ja que aquestes són les variants que afecten actualment Espanya, i en cas que Centaurus arribés al nostre país, «causaria quadres lleus d'infecció».