Pedro Cavadas s'ha posicionat com una de les veus més importants a l'hora de parlar sobre l'epidèmia. Aquest doctor ja va alertar mesos abans que la situació es descontrolés sobre que el món havia de preparar-se per a una crisi sanitària global que tindria conseqüències desconegudes. I no s'equivocava. Poc més d'un any després de les seves paraules, el nombre de morts ja ha superat les quatre xifres.
La pandèmia ha suposat un abans i un després per a la major part de la població, i Pedro Cavadas no ha estat una excepció. El doctor no sols s'ha hagut d'enfrontar al coronavirus des de la primera línia, sinó que a més ha hagut de posposar altres projectes que suposaven l'única esperança de salvar les vides d'algunes persones.
Obligat a interrompre les seves tasques humanitàries a Àfrica
Això és el que li ha succeït amb la seva tasca humanitària a Àfrica, tal com han compartit des d''ABC'. La gran expansió de la pandèmia l'ha obligat a suspendre el seu programa d'intervencions a Tanzània i al Txad, on el cirurgià atenia tota classe de malalties de malalts sense recursos.
Pedro Cavadas ofereix els seus serveis en aquest continent des de l'any 2003, quan va construir la Fundació que porta el seu nom i que té l'objectiu de «proporcionar cirurgia reconstructiva moderna a pacients desfavorits».
No obstant això, l'expansió del coronavirus ha suposat que aquest professional sanitari es vegi obligat a suspendre els viatges que anualment realitzava amb el seu equip per a aixecar hospitals de campanya a Àfrica per a poder continuar tractant a pacients a Espanya.
«Pedro Cavadas ha hagut d'interrompre els seus viatges a Àfrica i se centra a operar a València casos procedents de tot el món, la qual cosa redueix el seu marge de maniobra per a atendre malalts que veuen en el metge espanyol la seva única esperança», han explicat des de la delegació d''ABC' a la Comunitat Valenciana.
«De fet, segons explica el mateix cirurgià, amb el cost d'un tractament d'un pacient a Espanya la seva fundació podria organitzar dues missions a Àfrica i atendre més de cent persones».
Així, Pedro Cavadas ha hagut d'ajornar la seva labor humanitària a Tanzània i al Txad i destrossar les «millors o úniques oportunitats» d'algunes de les persones a les quals havia d'atendre per a continuar amb la seva labor contra el coronavirus al seu país natal.
Més d'11.000 intervencions
El cirurgià ha acumulat més d'11.000 intervencions gratuïtes a Àfrica, sense tot just ajudes externes i costejades per la seva butxaca. L'últim cas que va atendre allí és el d'un home guineà al qual un càncer li havia desfigurat la cara.
«Com ara totes les notícies són una ximpleria darrere d'unes altres, uns jocs florals, amb política i coses no rellevants encara que cridaneres, és gratificant portar una notícia d'una cosa honesta que hem fet entre tots i que ha permès regular una nova vida a Reginaldo», va dir.
Aquest home va patir diversos càncers de pell a causa d'un albinisme i va decidir exposar el seu cas a la Fundació Cavades i a l'ambaixada d'Espanya a Guinea.
Allí va sol·licitar el visat, va gestionar ell mateix el vol i es va arriscar a viatjar fins a València per a conèixer a Pedro Cavadas. Encara que no tenia cita prèvia amb ell, el cirurgià li «va retornar la vida» unes setmanes després de la seva arribada.
Però ara el seu desig de poder continuar ajudant a pacients africans s'ha vist truncat per la pandèmia. El valencià continuarà atenent a Espanya casos com el d'aquest home guineà, però de moment no podrà desplaçar-se fins a Àfrica.
A pesar que no s'atreveix a posar una data exacta a quan podrà desplaçar-se fins allí, el seu objectiu és tornar al més aviat possible, perquè sap que pot fer molt més allí.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]