Imatge de diversos treballadors de la sanitat vestint-se amb EPIs.

Les previsions del Govern: La pressió als hospitals continuarà augmentant

Encara que les dades de contagis s'han estabilitzat, Salut preveu que se superaran els 2.000 ingressats per la Covid-19

Després de gairebé un mes, les dades epidemiològiques s'estabilitzen. El subdirector general de Coordinació de Salut Pública, Xavier Llaberia, ho ha notificat amb molta prudència aquest dilluns, 19 de juliol. Salut preveu que l'efecte de les mesures es notarà a finals d'aquesta setmana, però se superaran els 2.000 ingressats per la Covid-19 en els dies vinents.

Llaberia explica que s'ha de ser «cautelós» i esperar «a veure com evoluciona les incidències els pròxims dies». També ha reiterat que «l'impacte» de les restriccions del passat 16 de juliol es veurà a finals d'aquesta setmana.

Sobretot, s'ha vist una estabilització de la pujada de contagis en la franja d'edat dels 15 als 29 anys. El grup de joves d'aquesta edat ha estat el més afectat per la cinquena onada. Segons Llaberia, dels 30 als 40 anys també ha gaudit d'aquesta millora.

Més de 2.000 ingressats a planta i 400 a les UCI en els pròxims dies

El subdirector afirmat: «Pel que fa a llits convencionals o UCI, sobretot llits convencionals a partir de la setmana vinent es podria començar a veure l'impacte de les mesures amb relació a la disminució de persones ingressades». Tot i que ha explicat que a les UCI no es veurà fins d'aquí «un parell de setmanes».

Salut preveu que durant aquests dies se superaran els 2.000 ingressats per la Covid-19 a planta i als llits de les UCI hi haurà 400. Llaberia ha explicat: «Tenim 1.683 persones ingressades en llits convencionals per covid, suposa el 18% de la capacitat». A les UCI hi ha 307 pacients que són el 42% dels llits totals i crítics es troba al 30% de la seva capacitat.

Parcialment vacunat o sense cap dosi: el perfil dels ingressats a UCI

Durant la roda de premsa d'aquest dilluns el subdirector ha manifestat: «Una de cada quatre persones en llits convencional per covid té menys de 40 anys i la mitjana d'edat a les UCI és de 52 anys».

Segons Llaberia, hi ha un perfil majoritari a l'UCI, «en especial entre 20 i 40 anys, són persones amb una dosi de la vacuna o cap». No obstant això, argumenta que el perfil de víctimes «no canvia gaire amb relació a l'edat i la vulnerabilitat que hem tingut durant tota la pandèmia».

1.187,61 per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies

Com ha reiterat el subdirector general de Coordinació de Salut Pública s'ha de ser «cautelós», ja que les dades s'han estabilitzat, però els contagis segueixen sent elevats. El risc de rebrot era de 1.690 entre el 2 i el 8 de juliol, i es queda a 1.314 en l'últim interval. Pel que fa a l'Rt, baixa vuit centèsimes i se situa en 1,13, un valor inferior al de la setmana anterior (1,97).

La incidència a 7 dies és de 611,20 entre el 9 i el 15 de juliol, per sobre dels 576,42 de l'interval anterior. A 14 dies, la incidència és de 1.187,61 entre el 9 i el 15 de juliol, per sobre dels 880,67 de l'interval anterior.