Imatge d'un dispositiu dels Mossos d'Esquadra durant el toc de queda.

La policia ha posat més de 700 multes aquest cap de setmana per trencar el toc de queda

La mobilitat nocturna s'ha reduït un 60% a l'Àrea Metropolitana de Barcelona durant el cap de setmana | El comissari dels Mossos, Joan Carles Molinero, ha explicat que els desallotjaments s'han fet sense incidències

El toc de queda s'ha restablert aquest cap de setmana amb la intenció que faci efecte en la propagació i la incidència del virus. S'espera que redueixi els casos i contribueixi a evitar que els hospitals i les unitats crítiques segueixin acollint més pacients ingressats. Aquest mateix dilluns, Josep Maria Argimon ha dit que ja es noten els efectes del toc de queda en termes epidemiològics, encara que és aviat perquè es vegi reflectida cap millora. El que sí que s'ha notat, però, de moment, ha estat un descens del 60% de la mobilitat nocturna a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

D'aquest fet ha informat aquest matí el portaveu i comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, en una roda de premsa que ha servit per a fer balanç del primer cap de setmana del confinament nocturn. En ella, també hi han participat el subdirector general de Coordinació de Salut Pública, Xavier Llaberia, i la subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Imma Solé.

Més de 700 multes per incomplir el toc de queda o no dur mascareta en interiors

Molinero ha explicat que en tot el cap de setmana, s'han aixecat 710 actes en el marc dels dispositius i actuacions policials per a fer complir les normes sanitàries establertes. La majoria multes, realitzades tant pels Mossos d'Esquadra com per les policies locals, es corresponen amb l'incompliment del toc de queda i amb la infracció de no dur mascareta en espais tancats.

En concret, pel primer cas s'han aixecat 400 actes, i pel segon, 130. La resta de multes han estat interposades per incomplir els límits d'aforament i o altres normes relacionades amb el Procicat. En total, s'han col·locat 429 controls policials arreu del territori durant les nits del cap de setmana i, amb tot, la mobilitat nocturna s'ha reduït un 60% a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Els desallotjaments d'espais públics, sense incidències

Tot i això, tal com ha explicat Joan Carles Molinero, més enllà d'aquestes intervencions policials, els desallotjaments dels espais públics on s'acumulaven grups de persones s'han fet sense incidents. «La majoria de persones a qui es demanava que abandonessin els carrers ho han fet amb responsabilitat i diligència», ha assegurat el portaveu dels Mossos.

En aquest sentit, Molinero ha explicat que les accions s'han centrat al litoral, on hi havia, de fet, joves estrangers que desconeixien la mesura. En aquest sentit, però, aquestes persones també han complert amb les indicacions policials. Segons Molinero, la primera campanya de la policia s'ha basat en «una actitud de recomanació, advertència i acompanyament» respecte de les noves mesures. «Als que no les han acceptat de manera reiterada, se'ls han aixecat actes, fossin nacionals o estrangers», segons el comissari.