Arribada la quarta setmana, la tercera sencera, d'aquest mes de juliol, fa gairebé un mes que es va engegar el que alguns —molts— han considerat la cinquena onada de la Covid-19. Després d'un període d'estabilització i descens sostingut de totes les dades i indicadors, a partir dels dies propers a Sant Joan, les dades van començar a repuntar i s'han descontrolat en les darreres setmanes.
D'entrada, l'esmentada cinquena onada, més enllà de causes possibles i difícilment atorgables, s'ha caracteritzat per una incidència concentrada en la població jove. S'han fregat els 10.000 contagis diaris, i tot i això, les primeres setmanes la ràpida propagació del virus —amb la variant Delta en joc— no es va traduir en una incidència proporcional als hospitals. Era l'atenció primària qui patia i havia de repartir esforços entre la vacunació i la detecció de casos, mentre al carrer diversos factors contribuïen a l'empitjorament.
L'impacte de la nova onada de contagis es consolida als hospitals
Tanmateix, la propagació del virus s'ha anat estenent a franges d'edat més avançada i la Covid-19 ha afectat tant a persones no vacunades com a aquelles que només tenen una dosi, inclús a persones amb la pauta completa.I també al jovent. Amb tot, el mes de juliol els hospitals han anat patint de manera progressiva l'impacte de la nova onada de casos, i mentre els contagis no han experimentat una baixada molt significativa, el nombre d'hospitalitzacions i ingressos a les UCI sí que ha crescut, i no s'atura.
Aquest cap de setmana, amb el toc de queda restablert i a l'espera que aviat es notin els seus efectes, s'han notificat més de 10.000 nous casos, 4.032 més avui i han mort dotze persones per Covid-19. A aquestes, s'hi han de sumar les set defuncions que aquest dilluns el balanç de Salut registra respecte d'aquest diumenge. En total, divuit defuncions. En aquest sentit, les dades del Departament respecte del divendres dia 16 esborronen: es van comptar tretze morts més. Així doncs, són 46 les persones mortes entre dijous i diumenge.
Divuit ingressats a les UCI tenen menys de 30 anys
Els ingressos hospitalaris i el trasllat i ingrés de pacients a les unitats crítiques tampoc s'ha aturat. Més aviat, ha seguit a l'alça. Entre el dissabte 17 i aquest dilluns, s'han sumat 334 nous ingressos, 138 dels quals corresponen a la jornada de diumenge. En total, aquest dilluns hi ha 1.683 persones ingressades.
Pel que fa a les UCI, aquest dilluns se sumen deu nous pacients, cosa que fa augmentar el nombre de crítics a 307 persones. D'aquests, divuit tenen menys de trenta anys, i 103 en tenen entre trenta i quaranta-nou. La regió sanitària de Barcelona ciutat concentra el 40% dels crítics, i del total dels pacients hospitalitzats, un de cada quatre és a Barcelona.
El risc de rebrot i l'Rt retallen punts; la incidència acumulada segueix creixent
Els indicadors de la Covid-19 mostren tendències diferents. Mentre el risc de rebrot i la velocitat de propagació tornen a baixar en la línia dels últims dies, la incidència acumulada en catorze dies creix, encara que la de set baixa lleugerament. De fet, respecte de l'últim interval, la realitat és la mateixa: Rt i risc de rebrot són més baixos, mentre que la incidència ha crescut considerablement. Això significa que cada persona en contagia menys que fa unes setmanes, però que els casos detectats no han baixat.
En concret, la velocitat de propagació, després de baixar una dècima entre els darrers dos dies, baixa aquest dilluns vuit centèsimes i se situa en l'1,13. El risc de rebrot també manté la baixada del diumenge, en què va baixar 36 punts. Aquesta jornada, en disminueix 59, i se situa als 1.314 punts. La incidència acumulada a catorze dies passa de 1.165,66 a 1.187,61 punts, mentre que a set dies passa de 618,93 a 611,20. De mitjana, el 20,61% de les proves de la darrera setmana han donat positiu, més de dos punts més que la setmana passada.
El BIOCOMSC apunta a una «contenció» dels contagis durant la setmana passada
El Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BioComSC) ha alertat aquest mateix matí de dilluns que la circulació del virus és especialment alta, així com la probabilitat de contagi. El grup d'investigació tem que les dades de casos de persones majors de cinquanta anys continuen pujant, així com les dels majors de setanta. Tot i això, aquestes dades estan lluny d'assolir les d'edats més joves. Amb tot, però, el BioComSC afirma, encara que ha de confirmar les dades, que en vista de les xifres de la setmana passa es preveu una «contenció» de contagis globals.
Tanmateix, l'elevat nombre d'infeccions de Covid-19 en joves i el repunt de casos en persones d'entre cinquanta i setanta comportarà, de retruc, i segons el mateix BioComSC, un increment d'hospitalitzacions, caracteritzat per la incidència a les unitats de cures intensives (UCI). En paral·lel, aquest diumenge, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, assegurava que el pic de la cinquena onada podria fer arribar el nombre d'ingressats a les UCI a 400 o 500 a finals de juliol.
La responsable del CatSalut alertava d'un problema «gravíssim» de mans disponibles i no descartava activar sanitaris de vacances, encara que aquesta és una opció remota. «Si la situació ho demana, els professionals sanitaris tenen aquesta primera missió, que és ajudar i atendre la població», va dir Craywinckel.