Imatge de l'UCI de l'hodpital Moisès Broggi de Sant Joan Despí.

Barcelona duplica el nombre d’ingressats per Covid-19 en només una setmana

Un de cada quatre ingressats per Covid-19 als hospitals catalans és a Barcelona, mentre que la capital concentra el 40% dels ingressats a les UCI

El nombre de pacients de Covid-19 ingressats als hospitals de la ciutat de Barcelona s'ha duplicat en només una setmana. En data de diumenge 18 de juliol, el balanç diari del departament de Salut compta un total de 451 persones ingressades als quatre grans hospitals de Barcelona, de les quals 119 estan internades a les unitats de crítics.

Barcelona concentra un 25% de tots els ingressats per Covid-19 de Catalunya

Fa tot just una setmana, el dia 11 de juliol, a la regió sanitària de Barcelona ciutat —que a més de la ciutat, també inclou Montcada i Reixac i una ABS de Sant Adrià del Besòs— hi havia 243 persones contagiades de Covid-19 en els hospitals i 68 a les UCI.

Aquestes xifres significaven que a Barcelona hi havia un 24% dels pacients ingressats de Catalunya el diumenge 11 de juliol. Aquest diumenge, el percentatge d'ingressats a la capital respecte de Catalunya és de més del 26%. Pel que fa als pacients crítics, tant en una setmana com l'altra, una mitjana del 37% han estat ingressats a Barcelona. Actualment, dels 297 ingressats a les UCI, 119 són a Barcelona: un 40%.

El cap de servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, ha alertat en una entrevista a Catalunya Ràdio que el «nombre de pacients nous que arriba cada dia és molt important». I és que els ingressos no s'aturen i segueixen creixent de manera exponencial, a un ritme de com a mínim vint i de fins a cinquanta nous pacients ingressos diaris. Fa dues setmanes, el dia 4 de juliol, hi havia ingressades 140 persones.

Les UCI dels hospitals barcelonins: pacients joves no vacunats i pacients majors de seixanta anys

Horcajada descriu una situació preocupant a les UCI. «Veus gent d’entre 28 i 40 anys que necessiten oxigen per respirar i saps que pot acabar molt malament», explica. En aquest sentit, segons l’infectòleg, el perfil de pacient d’UCI és doble. Per una banda, molta gent menor de 40 anys que encara no s’ha pogut vacunar i, per l’altra, també molts pacients de més de 60 anys, que ja són el grup d’edat més representat a les unitats de crítics barcelonines. En total, són 48 dels 119 pacients crítics que actualment hi ha a les UCI.

Horcajada ha considerat a la ràdio pública que «donar el missatge que la pandèmia s’havia acabat va ser precipitat». Per la seva banda, l’infectòleg i coordinador d’hospitalització Covid-19 a l’Hospital de Sant Pau, Pere Domingo, ha assegurat que els hospitals «aguantaran amb dificultat» el ritme actual d’ingressos. Entre altres motius, perquè part del personal està de vacances i els que s’han quedat «estan esgotats».

Salut preveu que el pic de nou pacients arribi a finals de juliol. A Sant Pau, on s'han cancel·lat les visites als pacients ingressats per l’augment de casos, ja s'estan reprogramant intervencions no essencials per dedicar més recursos als malalts de Covid.