Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'Organització Mundial de la Salut

L'afirmació de l'OMS sobre la pandèmia de Covid-19 que allunya l'optimisme

«La pandèmia està lluny d'acabar», segons el director general de l'OMS

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va assenyalar la setmana passada un assumpte que li angoixa notablement.

El Comitè d'Emergències per a la COVID-19 ha revelat que la seva «gran preocupació rau en el fet que la pandèmia estigui sent caracteritzada erròniament com arribant al final quan no està ni a prop d'haver acabat».

«També ha advertit sobre la gran probabilitat que sorgeixin variants noves a escala mundial. Serien possiblement més perilloses i poden ser encara més difícils de controlar», va afegir Tedros en la seva última roda de premsa.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Alhora, el mateix dirigent va comunicar que el Comitè té una «profunda preocupació pel finançament del Pla Estratègic de Preparació i Resposta. Aquest limita la capacitat de l'OMS per coordinar la resposta mundial a la pandèmia. En particular, parlem en termes de tenir la flexibilitat que necessitem per avançar a la velocitat aquest virus es mou».

D'altra banda, el Comitè d'Emergències de l'organització sanitària ha advocat perquè els països donin suport a la crida de l'OMS. Ens referim a l'objectiu de vacunar almenys al 10% de la població de tots els països per a finals de setembre d'aquest any.

L'OMS demana més transparència a la Xina

A més, Tedros Adhanom Ghebreyesus va sol·licitar de forma contundent a la Xina més transparència sobre els primers casos de COVID-19. Va avisar que saber els orígens del coronavirus «és un deute pendent amb milions de persones que l'han patit».

«Demanem a la Xina que sigui transparent i oberta, que cooperi especialment aportant les dades en brut sobre els primers dies de la pandèmia». Així va ser de contundent el màxim dirigent sanitari, en el marc d'una compareixença al costat del ministre alemany de Salut, Jens Spahn.

A la vegada, ha afirmat que després de la visita d'experts de l'Organització Mundial de la Salut a Wuhan, s'està preparant una segona investigació. «Necessitem continuar la investigació per saber què va passar realment, ja que si ho acabem sabent, ens pot servir per evitar crisis futures similars», ha sentenciat.

«Hi ha hagut molta pressió per rebutjar la hipòtesi que la pandèmia va sorgir en un accident de laboratori», va dir. També va argumentar que «per excloure-la es necessita informació més completa. Els accidents de laboratori possibles», i ha assegurat que ell mateix va tenir algun error quan va treballar en un laboratori com immunòleg.

«Revisar el que va passar en els laboratoris és important. Necessitem informació directa sobre la situació d'aquestes instal·lacions abans de la pandèmia i en el començament d'ella», ha acabat.

Les paraules de l'etíop fan un gir a les seves valoracions sobre la teoria del laboratori o l'actitud de les autoritats xineses en les investigacions. Aquestes es van iniciar amb diversos mesos de retard i molts problemes per als experts de l'esmentada organització.

Demanen als països membres que siguin «extremadament cauts»

A més, l'OMS va sol·licitar als països membres que siguin «extremadament cauts» i «no es vegin temptats» a inocular ja les terceres dosis de reforç. Per a ell, això no ajudarà a equilibrar el repartiment mundial de vacunes. «Encara no hi ha evidències que calgui», ha assenyalat.

Avui dia, «no es justifica de moment» aquesta dosi extra. Així mateix, «incrementa la desigualtat» en una època en què molts països en desenvolupament encara no han pogut immunitzar les seves poblacions més vulnerables. Així de contundent es va mostrar el doctor Didier Houssin, president del Comitè d'Emergència de l'OMS per a la COVID-19.

Houssin espera que els països no administrin aquesta dosi per l'absència d'una evidència científica. «No hi ha dades científiques que ho justifiquin de moment», ha conclòs.