Aquest cap de setmana, Catalunya ha superat les primeres nits amb el toc de queda, aprovat fins al 23 de juliol i previst per a més setmanes. Haurà de ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) qui el prorrogui, però de moment, el primer cap de setmana ha estat relativament tranquil. El dissabte, dia 17 de juliol, passada la primera matinada de confinament nocturn, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, considerava que l'objectiu s'havia complert.
Elena intervenia públicament el dissabte al matí a 'El Suplement' de Catalunya Ràdio, en què a més de valorar la primera nit de toc de queda, en feia previsions de futur. El conseller no posava dates, però tampoc descartava que la mesura es pugui allargar tot l'estiu. «Veurem[si s'allarga el confinament], encara és prematur. Serà necessari continuar durant un temps», assegurava l'exsocialista.
Josep Maria Argimon: Calen «més d'una, dues i tres setmanes per baixar la incidència actual»
En qualsevol cas, tot i fer manifesta la seva postura, Joan Ignasi Elena no va ser del tot concret respecte de la durada del toc de queda. En canvi, qui s'ha atrevit a posar sobre la taula el nombre de setmanes que s'allargarà el confinament nocturn ha estat un altre conseller. El de Salut, Josep Maria Argimon. De fet, qui fou director de l'Institut Català de la Salut, manté el discurs de la setmana passada.
Aquest divendres 16 de juliol, Argimon parlava de quatre setmanes de toc de queda, i aquest matí, en una entrevista a la Cadena SER, ha assegurat que calen «més d'una, dues i tres setmanes per baixar la incidència actual». Aquest és l'objectiu de la mesura, que segons Argimon, ja es farà notar aquesta setmana: el conseller ha constatat que ja s'aprecia un lleuger descens de contagis en totes les edats, especialment entre les franges més joves de la població.
El toc de queda ja s'ha fet notar lleugerament en les dades del virus, segons el conseller
En aquest sentit, el conseller de Salut ha fet palès el seu convenciment que el confinament nocturn pot ajudar significativament a reduir els contagis entre el jovent, encara que creu que «poden seguir en l'entorn privat». Tanmateix, encara han de passar dies perquè es notin amb més fidelitat els efectes del toc de queda. Si algun efecte ha de tenir és el fre dels contagis, uns contagis que es perceben uns dies després d'haver contret el virus.
Per tant, serà a partir d'aquests primers dies de la setmana quan es veurà l'eficàcia de la mesura. De fet, si es prenen com a vàlides les dades dels darrers tres dies que ofereix el Servei Català de la Salut —que cal recordar que en els últims tres dies sempre es mantenen en actualització—, l'efecte del toc de queda no és gaire visible. Els ingressos hospitalaris han seguit creixent, i, de fet, han passat de .1359 a 1.683 del dijous 15 al diumenge 18 de juliol.
D'altra banda, si bé es cert que els caps de setmana es fan menys tests de Covid-19, l'índex de positivitat ha estat lleugerament més elevat, i ha superat el 30% aquest diumenge. Els contagis han disminuït, sempre tenint en compte que es fan menys tests i que les dades han de ser actualitzades, però en total, s'han registrat més de 10.000 casos entre el divendres i el diumenge. El divendres, precisament, es van comptar 13 defuncions, una xifra que no es veia des del mes de maig. El diumenge, Salutregistrava 25 ingressats més a les UCI.
Argimon ha reiterat la importància de la vacunació
A la SER, el conseller ha reivindicat que «no es pot confiar tot a la bata blanca». «Ens equivoquem, hem de frenar els contagis», ha assegurat, i ha advertit que la major part dels ingressats als hospitals i les UCI són persones no vacunades o que no tenien la pauta completa. Amb Catalunya com una de les zones amb risc màxim de contagi, la vacunació es torna a demostrar com una passa bàsica per a avançar.