Una infermera espera a les portes del MWC per fer proves PCR

La COVID-19 no s'atura a Catalunya i envia a l'UCI 25 persones en un sol dia

Salut ha informat que en les últimes 24 hores s'han produït 118 nous ingressos hospitalaris per coronavirus

El Departament de Salut ha declarat 118 ingressats més a planta per COVID-19 en les darreres 24 hores i el total és de 1.545. A més, hi ha 25 crítics més a l'UCI, amb un total de 297. D'aquests, 17 tenen menys de 30 anys i 91 entre 30 i 49.

Salut confirma 25 noves defuncions vinculades a la COVID-19

En paral·lel, Salut ha notificat 4.424 nous casos confirmats per PCR o TA, que situen el total des de l'inici en 767.586. L'Rt baixa 5 centèsimes i se situa en l'1,21. El risc de rebrot disminueix 36 punts, fins als 1.373.

En les darreres 24 hores s'ha notificat 11 morts més i el total des de l'inici de la pandèmia arriba a 22.318. La incidència acumulada a 14 dies passa de 1.142,25 a 1.165,66, mentre que a set dies passa de 632,28 a 783,26. El 20,32% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.

Augment inevitable de l'ocupació a l'UCI segons BIOCOMSC

El Computational Biology and Complex Systems (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha llançat una nova advertència. L'elevat nombre d'infeccions de COVID-19 en joves i el repunt de casos en persones d'entre 50 i 70 anys comportarà un increment d'hospitalitzacions. Preocupen especialment els ingressos a les unitats de cures intensives (UCI).

En el cas de les edats més joves, les menys vacunades, s'ha observat un cert descens de contagis. Ara bé, entre els 50 i 70 anys s'està arribant a incidències "per sobre de la meitat de l'onada de desembre-gener".

Això es tradueix en incidències per damunt dels 200 casos setmanals per cada 100.000 habitants. El BIOCOMSC ha recordat que el 55% de les 270-275 UCI de Catalunya estan ocupades per persones de més de 50 anys.

Salut preveu el pic d'ingressats arribi a finals de mes

La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha assegurat aquest diumenge que el pic d'aquesta cinquena onada a les UCI podria arribar als 400 o 500 pacients a finals de juliol. En una entrevista a RAC1, Craywinckel ha dit que els centres estan ara compatibilitzant activitat covid amb altres patologies.

Això sí, hi ha un problema afegit, ja que molts professionals comencen vacances. Per això, ha remarcat que és un moment "molt complicat". En aquest context, ha explicat, ja hi ha dificultats als hospitals per mantenir activitat programada.

La responsable del CatSalut ha dit que hi ha un problema "gravíssim" de mans i no ha descartat activar sanitaris de vacances tot i que és "l'última opció" i "gairebé una línia vermella". "Si la situació ho demanda els professionals sanitaris tenen aquesta primera missió, que és ajudar i atendre la població", ha dit.

Bona part dels contagis, al carrer i a les festes

Segons Craywinckel, bona part dels contagis s'estan produint al carrer, en grans festes, sortides, viatges de fi de curs o festes de graduació, entre altres. "Hi ha molta interacció social", ha assegurat. La directora del CatSalut s'ha mostrat preocupada per aquest fet perquè creu que la por a la realitat de contagiar-se no ha calat entre els joves.

"En aquests moments tenim un volum rellevant de pacients a les UCI per sota dels 40 i tenim casos d'onades prèvies de gent jove amb covid persistent", ha remarcat a RAC1.

Sobre el toc de queda, ha indicat que s'hauria de mantenir fins que la incidència sigui més baixa. "No ens hauríem de permetre una incidència acumulada per sobre dels 250 i viure amb normalitat", ha afegit.

El criteri del toc de queda, ha apuntat, és rebaixar la incidència i que hi hagi una tendència. Com a mínim, ha augurat, s'allargarà tres setmanes.

Craywinckel ha reconegut que la reobertura no va ser prou lenta com hauria d'haver estat i ha reconegut l'error. Des del punt de vista del CatSalut, a més, creu que s'ha reaccionat tard als contagis i lamenta que els "tempos" no fossin els mateixos que per a la desescalada. El toc de queda aprovat, ha afirmat, estava posat damunt la taula des del 4 de juliol.