Un carret de supermercat en un local amb els refrigeradors plens de productes

França retira d'urgència tots els lots d'un fuet de marca catalana per salmonel·losi

El seu consum està vinculat amb 45 casos d'intoxicació, 25 dels quals corresponents a nens

França ha anunciat aquest dissabte, 17 de juliol, la retirada de tots els lots d'una marca de fuet que estaria rere un brot de salmonel·losi al país veí. Segons les autoritats sanitàries franceses, unes 45 persones haurien patit problemes, 27 dels quals nens, després de consumir aquests productes. 

França retira lots d'embotits catalans per casos de salmonel·losi

Els casos de salmonel·losi estan relacionats amb el consum de fuets produïts per l'empresa catalana Embotits Caula S.L., amb seu a Girona. La relació entre el consum i la malaltia es va confirmar el passat 15 de juliol, gràcies a les investigacions de la Direcció de Sanitat i Salut Pública de França

"A partir d'avui es procedirà a la retirada de tots els lots", ha detallat el ministeri de Sanitat francès. Els casos de salmonel·losi comparteixen les mateixes característiques genètiques, i es van produir entre el 24 de juny i el 15 de juliol, segons el Centre Nacional de Referència de Salmonel·losi. 

Recordem que una intoxicació per salmonel·losi té com a resultat uns trastorns gastrointestinals importants. Es caracteritza per l'aparició sobtada de diarrea o vòmits, acompanyats en molts casos de febra i mal de cap. Generalment, els símptomes apareixen entre 6 i 12 hores després del consum dels productes contaminats. 

En nens, dones embarassades, persones immunodeprimides o gent gran, els símptomes poden ser força més greus. El ministeri de Sanitat de França recomana a les persones que hagin adquirit els productes retirats que no els consumeixin. Si ho prefereixen, poden tornar-los als punts de venda on han estat adquirits. 

Al mateix temps, les autoritats sanitàries veïnes demanen a les persones que pateixin símptomes que acudeixin a un expert mèdic. Ara bé, si han passat almenys set dies des de la consumició, i hi ha hagut cap molèstia, no hi ha d'haver cap preocupació. 

Retiren i prohibeixen un popular complement alimentari a Espanya

Fa pocs dies, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) també va anunciar la retirada i prohibició d'un popular complement alimentari. Es tractava de 'Melatonin 3 MG', en format càpsula, que suposadament ajudaven a dormir i descansar. 

El motiu d'aquesta dràstica decisió per part de l'agència ha estat el fet que no s'havia avaluat la seva eficàcia. "No ha estat avaluat ni autoritzat prèviament abans de la seva comercialització". El fet que el producte contingui un alt percentatge de melatonina fa, a més a més, que hagi de ser catalogat com a medicament. 

La melatonina, present amb tres grams per comprimit en el producte retirat, pot presentar diverses reaccions adverses. Està fabricat, segons l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), a l'empresa Quality Supplements and Vitamines dels Estats Units.

La seva distribució i venda, però, es realitza a través de l'empresa Extension Europe BV, amb seu als Països Baixos. Cal dir que la seva compra es realitzava a través d'Internet. En cas de tenir-lo a casa, es recomana no consumir-lo. 

Què és la melatonina?

La melatonina és una hormona produïda per la glàndula pineal i relacionada estructuralment amb la serotonina. Participa en una gran varietat de processos cel·lulars, però també neuroendocrins i neurofisiològics. 

Habitualment, s'associa al control dels ritmes circadiaris i a l'adaptació al cicle de llum i foscor del dia. Alhora, també s'associa a un efecte "hipnòtic o estimulant de la son". És per això que el seu consum pot produir alteracions com migranya, insomni, irritabilitat, mal de panxa, úlceres bucal o dermatitis. 

També pot causar somnolència i les autoritats recomanen prendre-la amb molta precaució, sobretot si pot suposar un perill. Finalment, val a dir que és possible trobar una alternativa al producte retirat. Es tracta d'un medicament totalment autoritzat que conté un principi actiu de 2mg de melatonina.