Pastilles en càpsules vermelles i blanques

Llença'l si el tens: Retiren dels súpers un popular complement alimentari

Aquestes pastilles amb melatonina, que es venien de forma il·legal, poden ser nocives per a la salut

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha retirat i prohibit un popular complement alimentari. En concret, el 'Melatonin 3 mg' en càpsules. Aquestes pastilles, suposadament, ajuden a dormir.

El motiu de la retirada és que el producte «no ha estat avaluat ni autoritzat prèviament abans de la seva comercialització». El 'Melatonin 3 mg' conté un alt percentatge de melatonina, de manera que ha de ser catalogat com a medicament.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Conté 3 mg per comprimit i això «permet catalogar-lo com a medicament». Tot això tenint en compte l'article 2 a) del text aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2015, de 24 de juliol.

La melatonina «pot produir reaccions adverses de diversa gravetat». Per aquest motiu, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha decidit prohibir la seva comercialització. Ara bé, de moment, no s'ha confirmat cap cas associat a l'alerta.

Aquest complement es fabrica a l'empresa Quality Supplements and Vitamins dels Estats Units. Per la seva banda, l'empresa Life Extension Europe BV, dels Països Baixos, s'encarrega de la venda.


'Melatonin 3 mg' es comercialitza a través de diferents plataformes d'internet. En cas de tenir-lo a casa, es recomana no consumir-lo i tornar-lo al seu punt de venda.

Melatonina: què és i quins són els seus efectes adversos

La melatonina és «una hormona produïda per la glàndula pineal relacionada estructuralment amb la serotonina». Aquesta hormona «participa en una gran varietat de processos cel·lulars, neuroendocrins i neurofisiològics».

S'associa «fonamentalment al control dels ritmes circadiaris i a l'adaptació al cicle de llum-foscor». A més, també s'associa «a un efecte hipnòtic o estimulant de la son».

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris també explica quins són els possibles efectes adversos d'aquest medicament. Entre ells, podem trobar migranya, insomni, irritabilitat, mal de panxa, úlceres bucals i dermatitis.

D'altra banda, també pot causar somnolència. Per això, es recomana prendre'l amb molta precaució, sobretot, si pot suposar un perill per a la seguretat. Per exemple, en persones que condueixen o utilitzen màquines.

Afortunadament, com a alternativa, hi ha un medicament que està autoritzat i que conté un principi actiu de 2 mg.

Com consumir un complement alimentari de forma responsable

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) compta amb una guia on indica quines són les pautes per a un consum responsable dels complements.

En primer lloc, cal tenir en compte que no s'han de prendre «com a substitut d'una dieta equilibrada». A més, també es recomana seguir el prospecte i revisar els ingredients, per si hi ha possibilitat de reacció al·lèrgica.

Es recomana no consumir dosis superiors a les indicades. A més, AESAN assegura que «un producte natural no és sinònim de producte segur».

D'altra banda, es recomana informar el metge dels complements alimentaris que prenem i, sobretot, no comprar complements a fonts desconegudes.

Pel que fa als complements alimentaris per reduir el sobrepès, l'AESAN recorda que principalment cal seguir una dieta equilibrada i practicar esport. 

El document manifesta que, en general, amb una dieta variada i equilibrada i fent esport, es poden «cobrir les necessitats nutricionals».