Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la ciutat de Barcelona i la Sagrada Família amb vista d'ocell

Desallotgen completament tres edificis de Barcelona per risc d'enfonsament

L'Ajuntament ofereix un habitatge temporal a la vintena d'afectats del Passatge Sigüenza

L'Ajuntament de Barcelona ha desallotjat tres edificis més del barri del Carmel, aquest dilluns a la tarda. Els veïns del número 91 del carrer de Sigüenza i 91 i 101 del passatge Sigüenza s'han vist obligats a marxar per problemes estructurals de deteriorament de les cases del costat.


Aquesta acció s'ha fet per minimitzar riscos, ja que els serveis tècnics han alertat de possibles danys a les cases si es duien a terme els enderrocaments previstos. Aquest havien de ser els números 93, 95 i 97-99 del passatge Sigüenza.


L'actuació en el seu global ha afectat unes 20 persones. El consistori de la ciutat comtal els ha garantit un reallotjament temporal través del CUESB, el centre de Serveis Socials del Carmel (IMSS) i l'Oficina de l'Habitatge d'Horta-Guinardó (IMHAB). De fet, el Govern municipal ha explicat que estudia tots els casos per oferir alternatives residencials i socials.

Les obres van començar l'agost de 2020

Tot va començar el 29 d'agost de 2020, quan l'ajuntament es va desallotjar d'urgència el número 95 del passatge Sigüenza. L'habitacle era un perill per a les persones que hi vivien perquè l'estructura estava en mal estat. Així doncs, es va declarar en situació de ruïna imminent i el número 93 per prevenció de riscos també va ser deshabitat.


El Districte d'Horta-Guinardó, amb una empresa especialitzada, va fer una revisió de les edificacions de la zona. L'estudi va afirmar que els edificis contigus a l'afectat s'havien de demolir. Concretament, els habitatges perjudicats van ser els números 93, 95 i 97-99.


Els tècnics, però, van alertar que si s'enderrocaven els edificis previstos, altres propietats patirien les conseqüències. Per tant, van decidir assegurar l'àrea i aturar les obres de manera temporal, fina a trobar una solució.


Des de la regidoria de mobilitat i del districte d'Horta-Guinardó s'explicaven les accions a les xarxes socials: «La nostra prioritat és que els veïns i veïnes del Passatge Sigüenza es sentin acompanyats en el procés amb la màxima informació i transparència». A més concloïa: «El nostre objectiu és un Carmel més habitable i amb més i millor habitatge que permeti guanyar en qualitat de vida a totes les persones que hi viuen».

Encara s'han de complir les afectacions previstes a la Modificació del Pla General Metropolità del barri del Carmel i Entorns (2010)

El setembre de 2020 l'oposició, Esquerra Republicana, recordava al consistori: «Aquest dimarts presentem un prec perquè el govern municipal expropiï de forma "preferent i imminent" el bloc del carrer Sigüenza 95, per reubicar els veïns i veïnes de forma "definitiva". L'Ajuntament va 10 anys tard i com sempre és el veïnat qui pateix les conseqüències».

Avui en dia l'Ajuntament encara ha de complir amb les afectacions previstes a la Modificació del Pla General Metropolità del barri del Carmel i Entorns de l'any 2010. El pla determina que part dels edificis del passatge Sigüenza s'han d’expropiar per construir-hi nous edificis d'habitatge protegit destinats al reallotjament de les persones afectades per actuacions urbanístiques d'iniciativa pública. L'objectiu és expropiar aquestes finques amb l'objectiu d'encarar la transformació definitiva d'aquest entorn.

Les construccions van fer-se als 50, d'això ja en fa més de 70 anys

El passatge Sigüenza té un desnivell de 7,45 metres i un pendent aproximat del 9 per cent. Moltes de les construccions existents es van començar a executar a finals dels anys 50 del segle passat amb una tipologia d'autoconstrucció i van anar creixent en alçada progressivament.