Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Control policial de la Guàrdia Urbana de Barcelona durant el toc de queda

El toc de queda podria tornar a Catalunya els pròxims dies

El Govern estudia la possibilitat de tornar a aplicar el confinament nocturn. Pere Aragonès ha encarregat un informe sobre la viabilitat de la mesura

Semblava que era una etapa superada, però no és així. El toc de queda podria tornar a Catalunya després del dràstic augment dels contagis i l'increment de les hospitalitzacions en els darrers dies. Es tracta d'una mesura que el Govern de la Generalitat té actualment sobre la taula i que, després d'una fase d'estudi, podria aplicar-se en els pròxims dies.

Augment dels contagis i les hospitalitzacions en plena cinquena onada

La situació que viu actualment Catalunya és molt més delicada de la de fa unes setmanes. Els contagis han augmentat dràsticament i, en els darrers dies, també s'està veient un increment destacat del nombre de persones ingressades als hospitals catalans. Això ja va obrir la porta a l'aplicació de noves mesures, com la reducció dels horaris comercials o les limitacions de persones en reunions o trobades socials.

Aquestes primeres mesures, però, podrien ser insuficients segons el Govern i per això ja té sobre la taula la possibilitat de tornar a decretar el toc de queda. Així ho ha confirmat la Portaveu de l'executiu català, Patricia Plaja.

Pere Aragonès demana un informe per avaluar la possibilitat de tornar al toc de queda

Patricia Plaja també ha explicat que el president del Govern, Pere Aragonès, ha encarregat un informe jurídic per saber quina cobertura legal tindria la mesura. Recordem que, des de la caiguda de l'estat d'alarma, les restriccions que atemptin a drets fonamentals han de comptar amb l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

S'espera que l'informe, del qual s'encarrega el gabinet jurídic de l'executiu, pugui estar enllestit aquest mateix dimarts, dia 13 de juliol. Tampoc es descarta que les conclusions d'aquest informe obliguin a convocar reunions d'urgència durant la jornada per acabar de prendre una decisió.

Seguint el cas del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià

El Govern català segueix de prop el cas que s'ha viscut recentment al País Valencià. Allí, el Tribunal Superior de Justícia ha avalat l'aplicació del toc de queda o confinament nocturn en diverses poblacions. Es tracta de municipis que compten amb una incidència del virus molt elevada.

Segons les resolucions de l'informe encarregat per Aragonès que es basaria en la decisió de la justícia valenciana, el toc de queda podria ser una realitat a Catalunya els pròxims dies. En tot cas, venen hores decisives per saber si una de les restriccions més dures tornen a aplicar-se a Catalunya o, potser, en només algunes zones.