Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les Rambles de Barcelona durant el toc de queda

Diversos ajuntaments catalans demanen recuperar del toc de queda

Els consistoris denuncien que se'ls traspassa la responsabilitat i que no tenen prou recursos per controlar els espais d'interacció social, per la qual cosa alguns demanen el toc de queda nocturn

Diversos ajuntaments catalans han reaccionat críticament a les noves mesures anunciades pel govern català aquest mateix dilluns. Els consistoris denuncien que se'ls traspassa la responsabilitat i que no tenen prou recursos per controlar, per exemple, els 'botellons' o els accessos a les platges, i demanen ajuda per aplicar les restriccions. A més, alguns representants demanen que es recuperi el toc de queda nocturn, tal com s'ha decidit al País Valencià.

Recuperar el toc de queda nocturn. Aquesta és la demanda que fan l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Inga, i de l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, al Govern de la Generalitat. Ingla considerava, aquest matí al Pavelló 3 de Sant Cugat on s'està fent un cribratge massiu a joves, que el confinament nocturn «és l'única manera d'aturar la situació que tenim ara mateix». En declaracions a Catalunya Ràdio s'hi mostrava a favor, de manera limitada en el temps.

Diversos alcaldes critiquen que és difícil fer complir estrictament les mesures

Segons l'alcaldessa vallesana, «els problemes els tenim al carrer», per la qual cosa ha anunciat que el consistori està treballant en el tancament dels parcs de la ciutat «en la mesura que sigui possible». Durant el dia, en principi, els espais romandran oberts, però de nit «estaran controlats», com a mínim, ja que «és complicat perimetrar tot l'espai». També s'incrementarà la presència policial de nit. Ingla no s'amaga. «Ens centrem en la nit i la gent jove per reduir la interacció social».

Xavier García Albiol, alcalde de Badalona, vol un toc de queda que acompanyi les mesures decidides pel govern. Així ho ha afirmat en una piulada a Twitter, on s'ha mostrat convençut que cal evitar la mobilitat de matinada a través del cobrefoc. En paral·lel, l'alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, considera que les mesures són «massa toves» i ineficaces, perquè «són recomanacions i no ens donen les eines a nivell municipal per poder-les fer efectives».

Miranda considera que en dies puntuals, com per exemple Sant Joan, és possible fer complir les mesures estrictament, però no cada dia. En aquest sentit, l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, reitera la dificultat de fer control total a partir de dos quarts d'una, per la qual cosa manté que un toc de queda «és molt més fàcil d'aplicar perquè la gent ho té més clar».

Colau critica que el Govern ha posat sobre els consistoris la responsabilitat d'un toc de queda informal 

També a Catalunya Ràdio, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, demana concreció a la Generalitat respecte de les restriccions i, sobretot, recursos per fer complir amb eficàcia les mesures. Colau critica que «no pot ser que si la Generalitat de moment ha descartat demanar el toc de queda, d'alguna manera faci un toc de queda informal i traspassi la responsabilitat als ajuntaments, que no tenim mitjans suficients per portar això a la pràctica».

L'expresident de la GeneralitatQuim Torra també s'ha pronunciat sobre les noves mesures de la Generalitat. Torra ha fet una nova «crida a la responsabilitat» davant i ha  reclamat l'obligatorietat de la mascareta, que es facin tests d'antígens a les farmàcies, el passaport immunitari, la implementació del teletreball i l'obligació de vacunar el personal essencial. «Som a dos mesos del curs escolar. Això no pot continuar així», ha opinat. El president insisteix en la necessitat de prendre «més mesures preventives per garantir al màxim la salut», i en aquest sentit, ha reclamat també el toc de queda nocturn.

El Govern estudia el toc de queda valencià

Sigui com sigui, les mesures que ha anunciat el Govern aquest dilluns han de rebre encara l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). «Estarem setmanes amb taxes d'incidència molt elevades», assegurava el conseller Argimon. De fet, la portaveu del Goverrn, Patrícia Plaja, va explicar que s'ha encarregat al gabinet jurídic que estudiï la resolució del Tribunal Superior de Justícia valencià que ha validat el toc de queda en alguns municipis de la comunitat. En concret, el País Valencià ha instaurat un confinament nocturn a partir d'una a sis de la matinada, que aquest mateix dimarts ha rebut l'aval del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià.