Sembla una enorme pista de neu verge situada al mig d’un desert que seria un somni per qualsevol patinador. El cert és que es tracta de la imatge capturada del cràter Korolev la setmana passada, a Mart, gràcies a la sonda astronòmica Mars Exprtess de la Agencia Espacial Europea (ESA). Tot i que sembli neu, la capa blanca que s’observa a la imatge és gel d’aigua, present tot l’any.
La imatge és una panoràmica a partir de cinc franges d'imatges diferents preses cadascuna en una òrbita diferent per la càmera estèreo d'alta resolució (HRSC) de la Mars Express. Korolev, que té 82 km d'ample i està ubicat a les terres baixes del nord de Mart, molt pròxim a un gran camp de dunes, conegut com Olympia Undae, és un bon exemple de cràter marcià ben conservat.
També et pot interessar: Un satèl·lit fotografia per primer cop el Pol Nord del Sol
Una capa de gel amb unes característiques peculiars
La capa de gel d'aigua del centre del cràter té 1,8 km de gruix. Aquest dipòsit gelat forma una glacera que comprèn uns 2.200 km3 de gel lluny del cercle polar. Que estigui sempre glaçat es deu a un fenomen, conegut com a trampa de fred: entre la base del cràter i la seva vora hi ha una distància de 2 km.
La part més profunda del cràter conté gel, que refreda l'aire situat sobre d'aquest dipòsit de gel. L'aire fred és més pesat que el calent, pel que descendeix, per la qual cosa crea una mena de capa d'aire fred protectora sobre el gel, com si fos un escut contra l’escalfament de la massa gelada. Aquesta capa freda és el que permet que el gel no es calenta i desaparegui.
El cràter protagonista rep el seu nom, Korolev, d'un científic rus considerat el pare de la tecnologia espacial, el rus Sergei Korolev. Entre d'altres, Korolev va iniciar un bon nombre de missions espacials famoses i històriques, com el programa Sputnik, que va posar en òrbita al voltant de la Terra als primers satèl·lits artificials.