El coronavirus ha provocat que el món sencer visqui amb por des de fa pràcticament dos anys. A Espanya, la sisena onada generada per la variant òmicron ha esbocinat les esperances que tenia la població d'acomiadar-se per sempre de la pandèmia.
Tot i tenir indicis de millora, els ciutadans ja s'han atipat d'aquesta «nova normalitat» i volen recuperar les antigues vides. Encara que s'hagin reduït el nombre de morts i hospitalitzacions, ni tan sols les vacunes han aconseguit frenar el virus.
Tot i això, després de llargs mesos d'espera, un centre sanitari sembla haver trobat la tecla per aturar el coronavirus. Els seus treballadors han anunciat l'arribada d'un avenç nou que podria suposar el final de la pandèmia d'una vegada per totes. La població mundial rebrà l'anomenada «supervacuna».
Ara sí que sí
El complex hospitalari més important de l'Exèrcit Nord-americà, l'Institut de Recerca de l'Exèrcit Walter Reed, ha estat el creador de la suposada injecció. Els científics del centre han aconseguit desenvolupar una vacuna que combat totes les variants del coronavirus alhora, inclosa òmicron.
Després de dos anys intentant descobrir la fórmula capaç de posar fi a la pandèmia, la malaltia podria tenir les hores comptades. L'anomenada 'Spike Ferritin Nanoparticle COVID-19 (SpFN)', que ja s'ha provat amb animals, ha superat amb escreix les expectatives.
Llum verda a la «supervacuna»
Els resultats publicats a la revista 'Science Translational Medicine' han demostrat que la «supervacuna», ja administrada en alguns éssers vius, protegia del coronavirus. A més, els induïa anticossos altament potents i neutralitzants contra les principals variants.
El doctor Kayvon Modjarrad, director de la subdivisió de Malalties Infeccioses Emergents del WRAIR, assegura que aquesta nova vacuna «ofereix protecció, eficàcia i durada contra múltiples soques i espècies de coronavirus».
Ja hi ha persones que l'han rebut
A finals del 2021, la fase 1 dels assaigs en humans va concloure amb resultats positius, encara que encara estan en revisió final. Tot i això, la «supervacuna» encara s'ha de sotmetre a una fase 2 i una fase 3 per confirmar la seva seguretat i descartar els efectes negatius.
Les dosis administrades han generat «grans respostes immunes». A diferència d'altres vacunes com Pfizer o Moderna, SpFN utilitza ferritina, una proteïna existent a gairebé tots els organismes vius. Modjarrad ha assegurat que «és molt emocionant arribar a aquest punt per a tot el nostre equip i crec que també per a tot l'Exèrcit».
Tot i això, la «supervacuna» només s'ha provat en persones no vacunades ni infectades pel coronavirus. Ara caldrà investigar quins efectes pot provocar en gent que ja ha passat la malaltia o que ja hagi rebut alguna injecció.
Els experts donen el vistiplau
L'arribada de SpFN podria ser la clau per posar fi a aquesta pandèmia que ens turmenta des de fa dos anys. A més, compta amb el suport dels experts sanitaris.
Vicente Laraga, investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) creu que la nova vacuna «serà molt útil en els propers anys. Sembla que té uns resultats raonables».
No obstant això, no tots són bones notícies. L'expert s'ha mostrat una mica escèptic en dir que «no està tan clar que serveixi per als futurs ceps». Caldrà esperar un temps perquè el complex hospitalari demostri que la vacuna sigui totalment efectiva.
De moment, cal ser més previnguts que mai. Òmicron aguaita, i nosaltres l'hem d'aturar.