Muntatge exassessor espanyol de l'OMS, Vicente Soriano

Un exassessor de l'OMS posa la data exacta del final de la Covid a Espanya

El final de la covid està molt més proper del que pensem

La fi de la covid-19 sembla molt més propera del que poguéssim pensar. L'exassessor de l'OMS, l'espanyol Vicente Soriano, es mostra molt optimista i confia posar fi a la pandèmia en molt poc temps.

Considera que té data de caducitat. En qüestió d'uns quants mesos es podria reprendre la vida amb certa normalitat a Espanya i a la resta del món. Així ho desvela en una entrevista a 'El Mundo'.

Les darreres dades de la covid, amb un repunt de contagis, no conviden a l'esperança. Però aquest expert en salut ha volgut enviar un missatge de calma.

En alguns països, com ara Israel, ja han anunciat l'aprovació de la quarta dosi de la vacuna contra el coronavirus. Els primers en rebre-la serà el personal sanitari i la població més gran de 60 anys. Les mesures de prevenció i les restriccions, mentrestant, no s'aturen.

Una dona caminant amb mascareta pels carrers de Madrid
La covid pot tenir els mesos comptats | GTRES

En vista d'això, han volgut conèixer el punt de vista de Soriano. No és la primera vegada que fa una predicció de la pandèmia que es compleix. El març de l'any passat, quan arrencava la campanya de vacunació a Espanya, ja va alertar que el virus es mantindria un temps.

Uns mesos després, el setembre del 2021, va avançar que la tercera vacuna arribaria a tota la població. I tot això s'ha anat fent pas a pas.

S'ha volgut pronunciar sobre la mesura adoptada per Israel d'administrar la quarta dosi. Entén que «no pots anar cada dos mesos recomanant tantes dosis de reforç a la teva població». Sobretot per la imatge que es transmet als ciutadans, que pensaran que t'han esgotat totes les armes.

En vista d'això, sempre hi ha la por que «els negacionistes prenguin més força. Poden pensar que aquest Govern l'únic que fa és anar incrementant les dosis: la quarta, la cinquena». Però no hi ha cap alternativa per contenir la covid-19.

Té la impressió que la gent demana altres coses, que no siguin només vacunes. Aquest exassessor de l'OMS explica que la «immunitat que generen les vacunes té una eficàcia temporal». En qualsevol cas, els reforços «funcionen i funcionen molt bé», assegura a l'entrevista.

Soriano assenyala que actualment hi ha «una immunitat parcial social. La gent ho ha passat de manera natural gràcies a les vacunes que s'han administrat». Això ha provocat que la variant òmicron resulti molt més transmissible i s'estengui de forma asíncrona.

Un home, vacunat a Barcelona el 24/03/2021.
La vacuna de la covid ha estat essencial | Gtres

La covid té els mesos comptats

El que fos investigador de l'OMS preveu que la covid té els mesos comptats. Segons la seva opinió, «per Setmana Santa això s'ha acabat», sobretot als Estats Units i Anglaterra.

El motiu és que van apareixent els primers antivirals i durant els propers mesos aniran sorgint més. També la presència d'«inhibidors de la polimerasa i de la proteasa perquè la gent es pugui fer el test d'antígens a casa». D'aquesta manera, en cas de donar positius podrien començar a «prendre's les pastilles».

Hi ha un altre detall que convida a pensar arriba el final de la pandèmia. I és que la situació li recorda força amb el que ha experimentat al seu dia amb la grip aviària, que «era més greu».

Explica que «en res entraran els antivirals, que canviaran la por que hi havia a les formes més greus de coronavirus». Les persones podran fer «l'autodiagnòstic i començaràs a prendre les pastilles».

Aquest tractament contra la covid «dura cinc dies», de manera que la «gent no es posa greu». Avança que les properes onades que es vagin succeint es comportaran com un «refredat d'hivern més».

Un infermer fent un test covid
La covid té els mesos comptats | Àngel Ullate