Un assistent se sotmet a un test d'antígens en l'espai dedicat al cribratge massiu del festival Vida.

IHU, la nova variant de coronavirus que alarma l'OMS

La nova variant, detectada a França, ja està sent vigilada per l'OMS malgrat no estar circulant gaire activament

El coronavirus ha arribat per a quedar-se. La incidència acumulada de contagis continua pujant a Espanya.

Arreu del territori s'han superat aquest divendres els 7 milions de casos registrats des de l'inici de la pandèmia i s'acosta a les 90.000 morts.

En ple repunt de contagis després de les reunions de Nadal, a Espanya s'han registrat 242.440 nous contagis i 97 morts per covid-19 des de dimecres passat.

Rècord de contagis a Espanya

La sisena onada ha fet batre el rècord de contagis a Espanya. El repunt de contagis d'aquestes últimes setmanes ve marcat per l'arribada d'òmicron , la variant menys letal però més contagiosa coneguda fins ara.

L'arribada d'òmicron ha encès les alarmes de les autoritats sanitàries de tot el món, ja que fa setmanes que s'estén sense fre. Ni les mesures imposades arran de la seva arribada, ni les vacunes han pogut frenar el ritme de contagis de coronavirus a causa de l'alta capacitat de transmissió d'òmicron.

Detall d'un sanitari analitzant un test d'antígens
Òmicron ha registrat un rècord de contagis a Espanya | Europa Press

De fet, un estudi de l'Imperial College de Londres ja va advertir que el risc de reinfecció covid és 5 vegades més gran amb la variant òmicron. Encara que la gran pregunta llançada a l'aire actualment és: serà òmicron la fi de la pandèmia?

La nova variant té nom: IHU

Aquesta nova onada de contagis i la immunitat que proporcionen les vacunes deixen entreveure la llum al final del túnel. Alguns científics preveuen que òmicron pot ser el final de la pandèmia, ja que s'especula que es podria aconseguir la immunitat col·lectiva en els propers mesos. Tot i això, la prudència continua sent un factor clau per fer front a aquest repunt de contagis.

Tant és així que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fet saltar les alarmes després d'anunciar que fa el seguiment d'una nova variant: IHU . Aquesta nova soca ha estat detectada a França i els investigadors francesos van alertar fa uns dies que la nova variant conté un total de 46 mutacions, més que òmicron.

Muntatge covid
L'OMS rastreja la nova variant IHU | Catalunyadiari

L'Institut Hospitalari Universitari Méditerrannée de Marsella (França) va detectar aquesta nova variant el 9 de desembre passat. De moment, la directora del Departament d'Immunització de l'OMS, Kate O'Brien, ha apuntat que es tracta d'«una soca menys activa i que encara està sent avaluada».

Què se sap d'IHU?

El primer cas diagnosticat de la variant IHU es va donar en un pacient que havia tornat d'un viatge recent al Camerun, segons un article de medRxiv. Només tres dies després d'haver tornat a França, el pacient va presentar problemes respiratoris lleus. Se li va agafar una mostra nasofaríngia que va ser enviada al laboratori i va demostrar una combinació atípica que no corresponia al patró de les variants òmicron o delta.

La variant, anomenada B.1.640.2, presenta 46 mutacions, entre elles l'E484K, la qual podria fer-la més resistent a les vacunes. A més, la quantitat de mutacions que presenta a la proteïna de l'espícula, la fa potencialment més transmissible.

IHU és una subvariant del cep B.1.640, detectat per primera vegada a la República Democràtica del Congo el setembre passat. Després de la seva detecció, l'OMS ja la va categoritzar com una variant sota supervisió. Tot i això, l'epidemiòloga Van Kerkhove va voler tranquil·litzar la població assenyalant que les vacunes funcionen «per a totes les variants actives» i que és comú que apareguin variants com IHU.

Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient
Fa mesos que l'OMS supervisa IHU | GTRES

Els símptomes d'IHU

Segons els informes preliminars, s'especifiquen dos símptomes que afecten el sistema respiratori en els primers pacients contagiats per la variant IHU. La tos seca i la dificultat per respirar són símptomes que s'emmarcarien al contagi d'IHU.

Tot i això, els experts van avisar que la informació sobre aquesta nova soca continua sent limitada, així que es necessiten més investigacions per establir un perfil complet de símptomes i determinar lo perillosa que pot ser aquesta nova variant.