Una dona estornudant amb la mascareta posada.

El símptoma clau per poder saber si tens Òmicron o Delta

Ambdues variants del coronavirus presenten una simptomatologia molt semblant

Amb la irrupció de la variant Òmicron, les autoritats sanitàries de tot el món han encès novament totes les alarmes.

La nova variant del coronavirus s'ha anat estenent amb força per tots els països, arribant a convertir-se en la variant predominant per sobre de la Delta. La seva capacitat de transmissió li ha permès expandir-se sense control malgrat l'existència de les vacunes.

Després de l'aparició d'aquesta nova variant ja fa uns mesos, els contagis s'han disparat demostrant la gran contagiositat de la mutació.

Segons les primeres prediccions, Òmicron és dues vegades més infecciosa que Delta i augmenta dràsticament el risc de reinfeccions. Un darrer estudi realitzat al Regne Unit mostra un augment de tres a vuit vegades en la taxa de reinfecció de la variant Òmicron en comparació amb altres com la delta i la beta.

Imatge d'un sanitari fent un test de COVID-19 a un pacient.
La variant Òmicron és més contagiosa que la Delta. | Europa Press
 

Tot i això, la nova variant també presenta una cara positiva. Tot i ser més contagiosa, la malaltia es manifesta amb símptomes més lleus.

Les persones que es contagien, especialment les que estan vacunades, presenten un pronòstic mèdic més favorable i requereixen menys cures hospitalàries. Per això les taxes d'hospitalització i morts són més baixes malgrat que hi ha un nombre més gran d'infectats.

Les diferències entre les variants Òmicron i Delta: més contagi, menor gravetat

L'alta taxa de vacunació, unida a la immunitat generada a la població després de l'expansió de la variant delta, està provocant que Òmicron sigui menys severa que la seva predecessora.

Independentment de la variant, els símptomes que manifesten les persones que es contagien de coronavirus poden ser força similars.

Els esternuts, la febre, la secreció nasal, el mal de cap, la tos o la fatiga són alguns dels símptomes comuns en les dues variants.

No obstant això, hi ha alguns símptomes clau que ens ajuden a diferenciar entre Delta i Òmicron. Per exemple, la pèrdua d'olfacte i el gust és un clar indicatiu de la primera. Ha estat el signe d'infecció més freqüent als casos diagnosticats al llarg de l'any passat.

Home ensumant una llimona amb mascareta posada.
La pèrdua d'olfacte no és un símptoma característic d'Òmicron. | CatalunyaDiari
 

A més, la dificultat per respirar també ha estat una altra de les principals manifestacions de la variant delta del virus. Això és degut a la seva gran capacitat per afectar els pulmons, a diferència de la seva successora, que sol quedar-se a les vies respiratòries altes i causar símptomes més propis d'un refredat.

Segons els resultats mostrats pel darrer estudi de la Universitat de Medicina de Hong Kong, la variant Òmicron no sol arribar fins als pulmons.

Encara que és capaç de replicar-se a si mateix 70 vegades més ràpid que la variant delta, ho fa als bronquis, reduint la seva capacitat de derivar en una pneumònia.

Els símptomes de la variant Òmicron: suors nocturns, lumbàlgia i nàusees

En els darrers mesos s'ha observat que els pacients infectats per Òmicron no presenten la pèrdua de sentits tan característica de la seva predecessora. Tampoc la fatiga i el dany pulmonar dels pacients contagiats per la Delta.

La variant Òmicron sol manifestar-se amb un quadre mèdic lleu i símptomes propis d'un refredat: secreció nasal, dolor muscular, tos, esternuts, irritació lleu de coll...

Home mocant-se.
Els símptomes d'Òmicron poden ser idèntics als d'un refredat. | EuropaPress
 

No obstant això, els pacients també solen presentar símptomes molt característics que poden ser un bon indicatiu del contagi: suors nocturns, lumbàlgia, nàusees, conjuntivitis i pèrdua de cabell.

Afortunadament, a causa de l'elevada taxa de vacunació, els contagiats per aquesta nova variant cursen la malaltia de manera més lleu i es recuperen més ràpidament.