Amb l'arribada de la Covid-19, van ser molts els que es van dedicar a investigar sobre aquesta malaltia que tantes vides s'estava cobrant arreu del món. Després, van intentar frenar la seva expansió amb una vacuna. Abans de poder administrar-la a la població, però, calia provar-la en un grup reduït de voluntaris.
Ser voluntari no és una tasca fàcil
El juliol de 2020 Jeremy Menchik va decidir participar a la recerca d'una solució per la pandèmia. Aquest professor de Relacions Internacionals de la Universitat de Boston es va presentar voluntari per als assajos de la dosi de Moderna contra la Covid-19.
«Deixar que una companyia que mai havia portat una vacuna al mercat usés el meu cos, feia por», assenyala Menchik en un article per al mitjà especialitzat 'STAT'.
«Participar en l'assaig suposava set visites a l'hospital, 24 trucades de telèfon, escriure desenes d'entrades en un diari, sotmetre'm a bateries reiterades de preguntes sobre la meva vida privada, cinc extraccions de sang i nombrosos tests nasofaringis», afegeix en el seu text.
«Quan vaig saber que la vacuna era un èxit em vaig posar eufòric», afirma Menchik.
Estava convençut del que havia fet durant mesos. De fet, fins i tot es va tornar a presentar voluntari quan, davant l'aparició de delta, Moderna va començar a provar una tercera dosi específica per lluitar contra aquesta variant.
Els interessos econòmics primen
Lamentablement, ara es troba decebut amb la seva decisió. «Si hagués sabut llavors el que ara sé sobre la recerca de beneficis per part de la companyia, no hauria fet això», assenyala al seu article.
Ell volia participar a la recerca d'una solució per a la crisi sanitària sense demanar res a canvi. Ni tan sols sabia si se li inocularia la vacuna o un placebo. Sis mesos després li van explicar que en el seu cas li havien administrat una solució salina.
En comprendre que el que ell pensava que era un noble projecte científic era «abans que res, un exercici despietat de cerca de beneficis» es va decebre força.
No aconsegueix entendre com «en comptes d'anar a totes per posar fi a la pandèmia com més aviat millor, Moderna està ajudant a prolongar-la perquè no fan accessible la seva tecnologia d'ARN missatger al Govern dels Estats Units i a altres fabricants perquè la producció global pugui incrementar-se ràpidament».
Les vacunes han aconseguit salvar milers de vides, però aquest antic voluntari considera que no tot s'hi val perquè els fabricants s'omplin les butxaques.
Jeremy Menchik estima que Moderna podria haver-se fet amb uns beneficis que rondarien els 15.000 i 18.000 milions de dòlars el 2021.
Desafortunadament, aquest antic voluntari no creu que les intencions de Pfizer i BioNTech siguin diferents.
«Segons alguns càlculs, aquests fabricants de vacunes estan guanyant 65.000 dòlars al minut», assenyala Menchik.
També recorda que Moderna va rebre 2.500 milions de dòlars del Govern nord-americà per desenvolupar el medicament.
Renunciar és l'única opció per a ell
De moment la pandèmia sembla que encara està lluny d'acabar. Encara que sembla que en molts casos els símptomes són més lleus, la covid-19 continua estant molt present al nostre dia a dia.
«Aquesta situació no interessa a ningú, excepte a les companyies que se'n beneficien quan apareixen noves variants», lamenta aquest professor universitari.
Menchik demana a altres voluntaris de Moderna que recapacitin i renunciïn com ell a continuar participant en assaigs clínics. Considera que, pressionant així la companyia, aquesta compartirà la seva tecnologia i ajudarà a salvar vides. A més, es podria controlar la pandèmia i generar beneficis globals superiors als 150.000 milions de dòlars.