Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla detall d'una de les infermeres de Freecov fent un test d'antígens

Nova alerta a Espanya: Els tests d'antígens que donen falsos positius

S'ha demanat la retirada de la marca en qüestió

Els tests d'antígens han esdevingut una eina fonamental per contenir l'allau de contagis de Covid-19.

Amb la recent aparició de la variant òmicron, els casos s'han disparat fruit de l'alta capacitat de propagació de la nova mutació.

Les darreres setmanes, especialment com a conseqüència de les festes nadalenques, s'han batut constantment els rècords diaris de contagis. Una situació que ha desfermat la preocupació de les autoritats sanitàries i ens han portat a noves restriccions a la recta final de l'any.

Un assistent se sotmet a un test d'antígens en l'espai dedicat al cribratge massiu del festival Vida.
Els tests ràpids han guanyat terreny a les proves PCR | ACN
 

Tanmateix, alhora, la capacitat diagnòstica ha augmentat dràsticament, batent també rècords diaris. No només perquè s'han habilitat un gran nombre de punts sanitaris per fer proves de forma gratuïta, amb cita prèvia o sense. També per la irrupció amb força dels autotests d'antígens, que s'han esgotat a moltes farmàcies.

Alerta sanitària pels falsos positius d'una marca de test d'antígens

La població ha demostrat la seva enorme responsabilitat en sotmetre's a tests com a mètode de prevenció, encara sense tenir símptomes. Molts fins i tot hi recorren abans d'anar a una reunió amb amics o familiars.

Tot i això, l'alta confiança en les proves autodiagnòstiques també està generant complicacions en el sistema sanitari. El motiu? No són del tot fiables.

Des de la posada a la venda, els consumidors hem estat conscients que la fiabilitat dels resultats obtinguts en un test d'antígens està molt lligada a l'aparició de símptomes.

També depèn en gran mesura del moment en què es faci. El més segur és fer-se un test al cap de tres o quatre dies si s'ha produït el contacte estret i repetir la prova a les 48 hores.

Detall d'un sanitari analitzant un test d'antígens
L'ús d'antígens s'ha incrementat durant les festes. | Europa Press
 

A més, els tests només serveixen per fer una fotografia fixa i en cap cas s'han d'utilitzar com a única eina de prevenció. És a dir, un resultat negatiu no ha de ser mai sinònim de supressió d'altres mesures com l'ús de mascareta i la distància social.

Els falsos negatius dels tests són de sobres coneguts per la població. Les autoritats sanitàries ens han alertat en reiterades ocasions sobre aquesta problemàtica.

Ara, però, sabem que els tests d'antígens també poden donar falsos positius. De fet, la preocupació ha estat màxima en detectar que s'han notificat una quantitat important de falsos positius en una marca concreta de tests. Tants que fins i tot s'ha demanat la retirada preventiva de les proves afectades.

Concretament, es tracta dels tests ràpids fabricats per la companyia Genrui Biotech. Una marca que, juntament amb 20 més, han estat autoritzats per vendre's a les farmàcies espanyoles.

Els tests d'antígens de la marca Genrui podrien ser retirats del mercat

L'alarma pel que fa als tests d'antígens de la marca Genrui s'ha desfermat després de l'avís donat per l'Health Products Regulatory Authority (HPRA), l'agència irlandesa de productes sanitaris.

L'entitat està fent un seguiment amb el fabricant per investigar la fiabilitat dels test després de rebre 550 queixes de falsos positius associats a aquesta marca amb seu a Shenzen, Xina.

Imatge d'un test d'antígens.
Els tests ràpids poden donar falsos positius i falsos negatius. | CatalunyaDiari
 

Mentre la investigació continua el curs, l'agència irlandesa ha demanat la retirada del mercat d'aquestes proves ràpides. L'objectiu és que es paralitzi la venda a les farmàcies fins a recopilar tota la informació pertinent.

De moment, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) no ha notificat cap fals positiu, però les proves es podrien retirar si es confirmen les sospites.