Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un sanitari fent un test de COVID-19 a un pacient.

T'estàs fent malament el test d'antígens: pel nas, és menys fiable

Un estudi posa de manifest que la fiabilitat del test d'antígens és més reduïda quan es fa pel nas

L'auge de la variant òmicron des de fa unes setmanes a Espanya ha provocat la psicosi a molts ciutadans. Després d'una aparent tranquil·litat viscuda durant la tardor, òmicron ha creat un estat de nerviosisme entre la població. I cada cop és més habitual veure gent que es compra un test d'antígens per a comprovar si s'ha contagiat de la covid-19.

Hi va haver molts dubtes sobre si les proves utilitzades fins ara servien per a detectar aquesta nova variant. El cas és que un estudi de la Universitat de Ciutat del Cap (Sud-àfrica) suggereix que la fiabilitat dels tests fets amb saliva és del 100% davant del 86% dels nasals.

Primer pla d'una sanitària manipulant un test d'antígens
L'auge de la nova variant ha provocat que la població compri milers de tests d'antígens | GTRES

Aquesta investigació inicial apunta que no tots els tests tenen la mateixa eficàcia. I s'ha comprovat que els de saliva tenen més fiabilitat a l'hora de detectar òmicron que els nasals.

Per a arribar a aquestes conclusions, s'han analitzat un total de 382 pacients amb coronavirus, i se n'han qualificat les mostres segons si estaven contagiats per òmicron o delta.

T'estàs fent malament el test d'antígens (i no ho sabies)

Els investigadors van apreciar que el percentatge de casos positius per la variant delta després d'haver pres mostres de saliva i de secreció nasal va ser del 71% i del 100%. Per a detectar òmicron, però, això no és així.

Amb aquesta variant tan contagiosa, els casos positius es detecten amb una fiabilitat del 100% per saliva i amb un 86% quan el test es fa per secreció nasal.

Detall d'un sanitari analitzant un test d'antígens
Un sanitari analitzant un test d'antígens | Europa Press

Sobre això, els autors apunten que «el patró de disseminació viral durant el curs de la infecció s'altera per a òmicron en major mesura a la saliva en comparació amb les mostres nasals. El que resulta en un millor rendiment diagnòstic de les mostres de saliva». Així doncs, segons els autors de l'estudi, pot ser que la nova variant tingui una millor replicació viral al teixit del tracte respiratori superior.

A part de la suor nocturna, la febre i la congestió, un dels símptomes més freqüents que s'està veient amb aquesta variant és el dolor i la irritació de gola. Per contra, hi ha menys incidència als pulmons, a diferència de la variant anterior.

El que revela un estudi sobre els tests PCR amb saliva

Al seu torn, un altre estudi, publicat fa un mes a 'Journal of Clinical Microbiology', ja reflectia una cosa significativa. Un test de PCR amb saliva podia identificar un positiu per SARS-CoV-2 fins a quatre dies i mig abans que aquest fos detectat per un test d'antígens nasal.

I això podria anar a més amb la nova variant, ja que la manera que té d'infectar canvia substancialment, i es podria detectar més ràpidament mitjançant l'anàlisi de mostres de la gola.

Un sanitari fent un test d'antígens a una dona
El test d'antígens pel nas és menys fiable | GTRES

«Ara tenim bastant clar que òmicron és una bèstia molt diferent. Les mostres de saliva són molt millors per a detectar el coronavirus», exposava l'epidemiòleg Eric Ding al seu compte personal de Twitter.

L'efectivitat real dels tests d'antígens

El protocol de Sanitat estableix que els tests ràpids només s'han de fer per a detectar casos sospitosos. I el motiu és que, tot i que aquestes proves tenen una fiabilitat elevada, podrien donar falsos negatius.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) sosté que, encara que el test només ensenyi la línia de control i sigui, en teoria, negatiu, «no exclou la possibilitat d'infecció». Per tant, si creieu que heu tingut contacte amb un positiu, és aconsellable que comenceu l'autoaïllament i parleu amb els serveis sanitaris.