Una dona rebent la vacuna contra el coronavirus

Si tens dues dosis de la vacuna i et contagies, hi haurà un canvi en la tercera dosi

Sanitat publica la desena actualització de l'Estratègia de Vacunació davant del coronavirus a Espanya

Les persones que tinguin les dues dosis de la vacuna contra la covid i que es contagiïn hauran d'esperar com a mínim quatre setmanes per a posar-se la tercera dosi. El Ministeri de Sanitat recentment ha publicat la desena actualització de l'Estratègia de Vacunació davant de la covid-19.

Entre altres temes, inclou l'administració duna tercera dosi en persones amb infecció simptomàtica o asimptomàtica per SARS-Cov-2 que tinguin 65 anys o més.

Aquesta punxada de record es durà a terme amb vacunes d'ARNm almenys quatre setmanes després del diagnòstic de la infecció. I des dels sis mesos de la darrera dosi a la primovacunació si va ser amb Pfizer o Moderna o als tres si va ser amb Janssen o AstraZeneca.

Detall d'un sanitari posant la vacuna contra el coronavirus a un home gran
Sanitat torna a fer canvis a l'estratègia de vacunació contra el coronavirus | GTRES

A més, Sanitat parla de la tercera dosi a les embarassades. El text actualitzat assenyala que «amb l´experiència acumulada sobre la seguretat de les vacunes d´ARNm durant l´embaràs, es recomana l´administració de dosis de record quan els correspongui».

S'inocularà a partir dels sis mesos si la vacunació es va fer amb AstraZeneca o Pfizer i a partir dels tres mesos si es va fer amb Janssen o amb dues dosis de Vaxzevria. Més enllà de si s'ha passat la covid-19 abans o després de començar la vacunació.

Nova actualització de l'Estratègia de Vacunació de Sanitat

A l'esmentada actualització es reflecteix la necessitat de la vacunació de les persones a partir de dotze anys que encara no han rebut la primera dosi. A més, s'administraran dosis addicionals per a completar la pauta de vacunació a les persones de risc molt alt. I a la població infantil d'entre cinc i onze anys amb aquestes mateixes condicions.

És prioritari administrar dosis de record a les persones internes en residències i altres centres sociosanitaris i sanitaris. Alhora, s'administrarà la dosi de record a les persones d'entre 50 i 59 anys i d'entre 40 i 49 anys, i es començarà pels trams de més edat.

Primer pla d'un flascó de Moderna
Canvis en l'Estratègia de Vacunació del Ministeri de Sanitat | Europa Press

La dosi de record s'administrarà amb Pfizer o Moderna. Es podrà fer servir qualsevol vacuna d'ARNm per a administrar la dosi de record.

I les persones amb antecedents d'infecció simptomàtica o asimptomàtica?

L'interval de temps entre la darrera dosi rebuda a la primera vacunació i la dosi de record serà el següent: a partir dels sis mesos si l'última dosi inoculada va ser una vacuna d'ARNm i des dels tres mesos si va ser Janssen o AstraZeneca.

En les persones amb pauta incompleta, primer cal completar la pauta amb vacuna d'ARNm. La dosi de record s'administrarà sis mesos més tard.

I a la població que hagi rebut vacunes no autoritzades per l'EMA ni disponibles a Espanya, s'administrarà la dosi de record amb vacuna d'ARNm des dels sis mesos de la pauta de vacunació fixada.

Una infermera preparant una dosi de la vacuna contra el coronavirus
Es recomana vacunar la població d'entre cinc i onze anys | GTRES

Pel que fa a les persones de 65 anys o menys amb antecedents d'infecció simptomàtica o asimptomàtica per coronavirus,  es recomana que rebin una dosi quatre setmanes després de la infecció. I a les persones que requereixin un certificat de vacunació amb almenys dues dosis, se'ls podrà administrar una segona dosi.

Finalment, es recomana vacunar la població d'entre cinc i onze anys. I és preferible començar per les persones d'alt risc i per les de més edat. Recordem que la campanya de vacunació infantil es va iniciar el 15 de desembre del 2021.